PRAVA ŽENA ZANEMARENA

Pensilvanija planira uvođenje najrigoroznijih zakona o abortusu

Nekoliko dana nakon što je u Texasu usvojen zakon o zabrani abortusa nakon 6 sedmica

Protesti u Teksasu nakon uvođenja zakona. Ilustracije

Piše: M. B.

29.5.2021

Zdravstveni odbor pod nadzorom Republikanske partije, ponovo se našao u žiži javnosti. Odbor je iznio tri nova zakona o „zaštiti života“ koji su uzrokovali sukobe sa Demokratima, guvernerom Tomom Volfom (Tom Wolf) i borcima za prava i zdravlje žena.

Ovi prijedlozi dolaze nekoliko dana nakon što je u Teksasu usvojen zakon o zabrani abortusa nakon šest sedmica.

Klinika za abortuse sve manje

Ovo nije prvi slučaj da konzervativci u Pensilvaniji pokušavaju uvesti zakone protiv abortusa.

Bivši guverner Tom Korbet (Tom Corbett), član Republikanaca, potpisao je zakon o strogim standardima za klinike za abortuse 2011. godine, a 2013. godine uveo je zakon kojim „Obamacare“, zdravstveno osiguranje, ne smije pokrivati troškove abortusa.

Broj klinika za abortus u Pensilvaniji je drastično manji u odnosu na prošlo stoljeće. U 1982. godini radilo je 114 klinika, u 1992. godini 81 klinika i u 2014. godini samo 20 klinika je nastavilo raditi.

Ali zakoni predloženi u utorak ne mogu se porediti sa Korbetovim zakonima ili bilo kojim prethodnim.


Prava žena zanemarena. Agencije

Zabrana abortusa nakon dijagnoze Down sindroma

Tri zakona koja su republikanci iznijeli ove sedmice uključuju, zakon o "otkucajima srca" odnosno zabrana abortusa nakon otkrivanja otkucaja srca fetusa, zabrana abortusa nakon dijagnoze Downovog sindroma i posljednji koji zahtjeva da zdravstvene ustanove pronađu opcije sahrane fetusa (kremiranje ili tradicionalna sahrana).

Republikanka Kate Klunk, tokom sastanka odbora podržala je zakon o zabrani abortusa nakon dijagnoze Downovog sindroma tvrdeći kako djeca sa sindromom „vode nevjerovatan život i doprinose na toliko načina, ali im treba životna prilika da to pokažu“.

S druge strane, republikanac Dan Frenkl (Dan Frankel), nazvao je ove zakone distopijskim i rekao da Generalna skupština usađuje strah građanima uskraćujući im pristup zdravstvenoj zaštiti.

Republikanac Frank Rajan (Frank Ryan) predstavio je treći zakon, o obavezi pokopa, i objasnio da je prijedlog dao nakon vlastitog iskustva gubitka djeteta. Uz to je izjavio da moli žene da „promisle kako se muškarci osjećaju“ aludirajući na odluke žena da abortiraju.

On je naglasio da je njegov zakon neobavezan, ali dajte priliku porodicama da se nose s gubitkom bebe.

- Želimo dati izbor onima čija vjera nalaže da život započinje začećem – rekao je Rajan.

Dan Frenkl osudio je ovaj zakon apelirajući na zvaničnike da Rajanov prijedlog nije neobavezan jer nalaže kremiranje ili pokop nakon pobačaja. Da bi pokop bio odobren, bilo bi potrebno izdavati smrtni list i za pobačaje i abortuse.

Nema izuzetaka za žrtve silovanja ili incesta

Republikanka Stefani Borović (Stephanie Borowicz) tvrdi kako će „zakon o srčanim otkucajima spasiti veliki broj života“. Njen zakon je najrestriktivniji i pomjerio bi granicu mogućeg abortusa sa 24 sedmice na otprilike 6 sedmica. Mnoge žene ni ne sumnjaju na trudnoću tako rano.

Frenkl je rekao kako je njen zakon očit pokušaj zabrane abortusa u Pensilvaniji i ne posjeduje ni izuzetke za slučajeve silovanja ili incesta. Također naglašava da bi djeca koja su žrtve seksualnog nasilja ovim zakonom bila primorana na trudnoću.

- Prava žena u Pensilvaniji nikada nisu bila više zanemarena, svi trebamo biti jako svjesni o čemu se ovdje radi i šta bi se desilo donošenjem ovog zakona – rekao je Frenkl na sjednici.



Partijsko glasanje

Sva tri zakona prošla su partijsko glasanje. Mjere bi u konačnici morala usvojiti zakonodavna vlast, a nakon toga bi ih trebao potpisati Vulf da bi zakoni postali pravosnažni.

Ipak, Vulf je više puta naglasio da će staviti veto na bilo koji zakon protiv pobačaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.