U SJENI SUKOBA

U Etiopiji se održavaju važni izbori: Za glasanje se prijavilo 37 miliona ljudi

Rezultati glasanja mogli bi odjeknuti dalje od Etiopije

Etiopija: Danas izbori. Ilustracija

A. Ka.

21.6.2021

Etiopljani u sjeni sukoba u regiji Tigraju danas izlaze na parlamentarne i regionalne izbore koje je premijer proglasio dokazom svoje privrženosti demokraciji nakon desetljeća represivne vladavine u drugoj afričkoj najmnogoljudnijoj naciji.

Premijer Abiy Ahmed (44), proveo je opsežne političke i ekonomske reforme nakon što ga je na tu poziciju dovela vladajuća koalicija 2018. godine. No neki aktivisti za ljudska prava kažu da taj zamah gubi na snazi te govore o ratnim zločinima u Tigraju, što vlada negira.

Abiy je prošle sedmice rekao da će današnji izlazak na birališta biti "prvi pokušaj slobodnih i pravednih izbora" u Etiopiji, čija je nekoć brzorastuća ekonomija pogođena sukobima i pandemijom covida-19.

Rezultati glasanja mogli bi odjeknuti dalje od Etiopije. Nacija Afričkog roga diplomatski je „teškaš“ u nestabilnoj regiji, s mirovnom ulogom u Somaliji, Sudanu i Južnom Sudanu. Radi se također o jednom od najvećih svjetskih tržišta u razvoju.


Abiyeva novoosnovana Stranka napretka favorit je među puno kandidata.

Bivši politički zatvorenik Berhanu Nega jedini je istaknutiji kandidat koji se ne natječe na temelju etničke pripadnosti.

No njegova stranka Etiopski građani za društvenu pravdu nisu uspjeli privući podršku izvan gradova.

Na prošlim izborima, vladajuća koalicija i njezini saveznici osvojili su svih 547 mjesta. Ovaj put, više od 37 miliona od ukupno 109 miliona Etiopljana prijavilo se za glasanje, te trebaju izabrati između 46 stranaka za parlament.

Izborna komisuha tvrdi da se ove godine natječe više kandidata nego na ijednim prethodnim izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.