DEREK ŠOVIN

Policajac koji je ubio Džordža Flojda osuđen na 22 godine i šest mjeseci zatvora

Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu

Džordž Flojd. Twitter

A. K.

25.6.2021

Bivšem policajacu Dereku Šovinu (Chauvin) izrečena je kazna za ubistvo Džordža Flojda (George Floyd) na ulicama Mineapolisa. Osuđen je na 22 godine i šest mjeseci zatvora. Proglašen je krivim za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Porota je, podsjećamo, Šovina (45) proglasila krivim 20. aprila po sve tri tačke optužnice, a presudu je dočekao mirno, bez većih emocija. Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od predviđene, a odbrana je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. 

Šovinov advokat argumentirao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužitelja i porote. 

Šovin je držao koljeno na Flojdovom vratu devet minuta i 29 sekundi, a video koji prikazuje ubistvo izazvao je bijes širom svijeta, te je pokrenut najveći protestni pokret u SAD u posljednjim desetljećima. Šovin je učestvovao u hapšenju Flojda zbog sumnje da je koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Prije izricanja presude obratili su se tužitelj, Šovinov advokat, ali i članovi porodica Ubijenog Flojda i okrivljenog Šovina, javlja CNN.


Na ročištu je puštena i izjava Flojdove sedmogodišnje kćerke.

- Stalno pitam za njega - rekla je djevojčica.




Flojdova kćerka. Pool

Pitali su je šta bi rekla ocu da ga može vidjeti.

- Rekla bi da mi nedostaješ i da te volim - odgovorila je.

Tri preostala policajca uključena u Flojdovo hapšenje su, poput Šovina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Flojdovog ubistva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.