FARMACEUTSKI DIV

Sud u SAD treći put odbacio žalbu "Bayera": Kompanija kriva što je obolio bračni par

I dalje stojimo iza toga da je Roundup siguran, a to dokazuju i četiri desetljeća nauke i procjena vodećih svjetskih regulatora u svijetu koji su potvrdili njegovu sigurnost, kažu iz "Bayera"

Sud u Kaliforniji osudio je "Bayer" 2019.. Ilustracija

A. J.

10.8.2021

Sud u SAD treći je put odbacio žalbu njemačkog farmaceutskog diva "Bayera" na presudu kojom je njegov herbicid Roundup proglašen kancerogenim.


Sud u San Francisku u ponedjeljak je ponovno podržao presudu da je "Bayer" kriv za rak od kojeg su oboljeli bračni par Alberta i Alva Pilliod, prenosi njemačka agencija dpa.


Sud u Kaliforniji osudio je "Bayer" 2019., firma je trebala platiti odštetu paru uz kazne od ukupno 2 milijarde dolara. Sud je kasnije smanjio taj iznos na 86,7 miliona dolara.

- S poštovanjem se ne slažemo s odlukom suda jer presuda nije u skladu s dokazima koji su pokazani tokom procesa - rekao je glasnogovornik firme.


„Monsanto sada razmatra pravne opcije za ovaj slučaj“, dodao je, referirajući se na firmu koja proizvodi Roundup, a koju je "Bayer" kupio 2018. godine.


- I dalje stojimo iza toga da je Roundup siguran, a to dokazuju i četiri desetljeća nauke i procjena vodećih svjetskih regulatora u svijetu koji su potvrdili njegovu sigurnost - naglasio je glasnogovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.