EVROPSKI SUD PRAVDE

Brisel izrekao drastičnu kaznu Poljskoj: Milion eura dnevno

Evropski sud pravde saopćio je da je kazna „neophodna kako bi se izbjegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije"

Brisel kažnjava Poljsku. Ilustracija

Avaz.ba

27.10.2021

Vrhovni sud EU naložio je Poljskoj da plaća kazne od milion eura dnevno zbog nepridržavanja evropske presude o reformi pravosuđa u Varšavi, javlja DW.

Prema saopćenju Suda pravde u srijedu, razlog za taj potez je dosadašnje odbijanje zemlje da sprovede odluke najviših sudova o kontroverznim reformama pravosuđa.

Konkretno, riječ je o nalogu da se zaustavi rad spornog disciplinskog tijela za kažnjavanje sudija. Prema presudama Evropskog suda pravde, ta aktivnost nije kompatibilna sa pravilima EU o nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

Evropski sud pravde saopćio je da je kazna „neophodna kako bi se izbjegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrijednosti na kojima je ta unija zasnovana, posebno vladavina prava“.

Ursula fon der Lajen. Agencije

Finansijske sankcije Poljskoj zatražila je 9. septembra komisija EU odgovorna za praćenje vladavine prava u EU.

Sankcije će trajati dok Poljska ne ispuni naloge Evropskog suda pravde.

- Pravosudni sistemi u cijeloj Evropskoj uniji moraju biti nezavisni i pošteni - kritikovala je tada Poljsku šefica Komisije Ursula fon der Lajen (Leyen). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.