KLIMATSKA AKTIVISTKINJA

Gretu Tunberg u Glazgovu dočekao veliki broj obožavatelja i paparaca

Ona je stigla uoči samita COP26

Greta Tunberg. AFP

H. J. I.

30.10.2021

Dok se svjetski čelnici pripremaju za raspravu o klimatskoj krizi, Greta Tunberg (Thunberg) stigla je u Glazgov uoči samita COP26, prenosi Daily Mail.

Šveđanka iz Londona je vozom stigla na glavnu stanicu u Glazgovu u subotu naveče oko 18.40 sati. Mladu klimatsku aktivistkinju pratili su zaštitari, policija i velik broj obožavatelja, a spremno je pozirala fotografima.

Međunarodna konferencija službeno počinje u nedjelju, a samit 120 uglednika i šefova država najavljen je za ponedjeljak. 


Dočekali je brojni obožavatelji. AFP

Očekuje se da će aktivisti iz cijelog svijeta izazvati haos na klimatskom samitu, a organizatori očekuju do 100 hiljada ljudi na velikim demonstracijama. Demonstranti pozivaju svjetske čelnike da poduzmu korake kako bi spriječili porast globalne temperature za više od 1,5 stepeni.

Također se očekuje da će Greta Tunberg sudjelovati u demonstracijama u toku samita u Glazgovu koji će trajati dvije sedmice.


Još se ne zna hoće li Tunberg zvanično učestvovati na samitu. AFP

U organizaciji Fridays for Future Scotland - škotskog ogranka pokreta inspiriranog njezinim aktivizmom, 5. novembra održat će se marš kroz grad.

Međutim, Tunberg je rekla da je njezino formalno sudjelovanje na samom samitu neizvjesno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.