POTVRDIO DŽONSON

Velika Britanija će diplomatski bojkotovati Olimpijske igre u Pekingu

Britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio kako nijedan ministar Vlade Velike Britanije neće biti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Džonson: Znak protesta protiv kineskih kršenja ljudskih prava. twitter

E. Ć. / Anadolija

8.12.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) izjavio je danas da nijedan ministar Vlade Velike Britanije neće učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nazivajući to diplomatskim bojkotom, javlja Anadolu Agency (AA).

On je odgovario na pitanje u Donjem domu da li će se Ujedinjeno Kraljevstvo pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Litvaniji u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u februaru zbog stanja ljudskih prava u Kini.

Rekao je da se protivi bojkotu koji uključuje sportiste, ali da će Britanija zapravo diplomatski bojkotovati Olimpijske igre.

- Doći će do efektivnog diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu - rekao je Džonson zastupnicima i dodao da se ne očekuje prisustvo ministara ni zvaničnika.

Prema njegovim riječima, Vlada Velike Britanije ne oklijeva da pokrene ova pitanja sa Kinom, kao što je i sam učinio kada je posljednji put razgovarao sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom (Xi Jinping). Bijela kuća je u ponedjeljak najavila da će SAD diplomatski bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu u znak protesta protiv kineskih kršenja ljudskih prava. Kina je najavila da će reagovati "čvrstim protivmjerama".

Zapadne vlade, uključujući SAD, Australiju i Britaniju, kritikovale su Peking zbog kršenja ljudskih prava u autonomnoj ujgurskoj regiji Đinjiang i suzbijanja demokratskih protesta u Hong Kongu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.