STEJT DEPARTMENT

SAD upozorio građane da ne putuju u Ukrajinu

Ministarstvo vanjskih poslova SAD izdalo upozorenje zbog koronavirusa i prijetnji iz Rusije

Stejt Department: Američki građani trebali bi biti svjesni izvještaja da Rusija planira veliku vojnu akciju protiv Ukrajine. twitter

E. Ć. / Anadolija

20.12.2021

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) upozorilo je svoje građane da ne putuju u Ukrajinu zbog epidemije koronavirusa (COVID-19) i prijetnji iz Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

U upozorenju iz State Departmenta o putovanju izdanom za Ukrajinu status ove zemlje ažuriran je kao "Kategorija 4-Ne putujte".

Kao razlozi su navedeni epidemiološka situacija (COVID-19), kao i sve veća prijetnja iz Rusije, povećani građanski nemiri i rizik od kriminala u nekim regijama.

- Američki građani trebali bi biti svjesni izvještaja da Rusija planira veliku vojnu akciju protiv Ukrajine. Državljani SAD-a također se podsjećaju da su sigurnosni uvjeti nepredvidivi i da bi se mogli pogoršati, naročito duž granica Ukrajine, na Krimu koji je okupirala Rusija i istočnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom - piše u saopćenju.

U saopćenju su američki građani koji moraju ići u Ukrajinu upozoreni da su konzularne službe ozbiljno pogođene u regijama gdje je vjerovatna ruska vojna akcija i u regijama pod ruskom kontrolom kao što su Krim, Donjeck i Lugansk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.