PROGLASILI PUČ

UN osudio državni udar u Burkini Faso

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je čelnike puča da polože oružje i zaštite predsjednika i institucije u zemlji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Arhiv

N. Aj. / Anadolija

24.1.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) osudio je državni udar u Burkini Faso i pozvao vođe puča da polože oružje, javlja Anadolu Agency (AA).

Gutereš je, putem svog glasnogovornika Stefanea Dujarica (Stephane Dujarric), poručio da s dubokom zabrinutošću prati razvoj događaja u Burkini Faso.

Izražavajući zabrinutost zbog mjesta boravka i sigurnosti predsjednika Roha Kristijana Kaborea (Rocho Christian Kabore), Gutereš je oštro osudio državni udar u Burkini Faso.

Čelnike puča pozvao je da polože oružje i zaštite predsjednika i institucije u zemlji, a sve strane u Burkini Faso pozvao na suzdržanost i dijalog.


Grupa vojnika izašla je danas na državnu televiziju RTB i pročitala proglas o puču. Izjavu je pročitao kapetan Kader Ouedraogo u ime grupe koja sebe naziva "Domovinski pokret za oslobođenje i obnovu (MPSR)"

Ouedraogo je rekao da je vlast predsjednika zbačena i da je potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba lider MPSR-a.

Kapetan Ouedraogo je izjavio da je Ustav suspendovan, vlada i parlament raspušteni, a zračne i kopnene granice će biti zatvorene od ponoći do daljnjeg. U zemlji je do daljnjeg proglašen policijski sat od 21 do 5 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.