U JEKU TENZIJA S RUSIJOM

Njemačka nudi Ukrajini 5.000 kaciga, Kličko poručio: Kakvu će podršku sljedeće poslati, jastuke?

Ovo je oprema, a ne oružje, ali pomaže. Upravo tako ćemo nastaviti raditi u ovom sukobu. Radimo na postizanju mirnog rješenja ovog sukoba usred Evrope, kazala je ministrica odbrane Njemačke Lambreht

N. Aj.

26.1.2022

Njemačka ministrica odbrane o pomoći Ukrajini, gradonačelnik Kijeva regirao. Agencije

Njemačka će Ukrajini isporučiti 5.000 vojnih šljemova, izjavila je u srijedu ministrica odbrane Kristin Lambreht (Christine Lambrecht), usred sve većih kritika Berlina zbog odbijanja da isporuči oružje Kijevu kako bi mu pomogao u odbrani od moguće ruske invazije.

- Primila sam pismo od ukrajinske ambasade u kojem tražim podršku vojnom opremom, tačnije šljemovima - rekla je Lambreht novinarima u Berlinu i dodala:

- Mi ćemo Ukrajini isporučiti 5.000 šljemova - kao jasan signal: mi smo na vašoj strani, prenosi Reuters.

Dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija počele slati više oružja Ukrajini, njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) odbacio je slanje "smrtonosnog oružja" uprkos ponovljenim zahtjevima Kijeva usred gomilanja ruske vojske na njegovim granicama. 

- Ovo je oprema, a ne oružje, ali pomaže. Upravo tako ćemo nastaviti raditi u ovom sukobu. Radimo na postizanju mirnog rješenja ovog sukoba usred Evrope - kazala je Lambreht.

Tokom vikenda, Lambreht je rekla da će Njemačka također isporučiti poljsku bolnicu Ukrajini.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko (Klitschko), bivši svjetski bokserski šampion u teškoj kategoriji koji je godinama živio u Njemačkoj, isporuku 5.000 kaciga nazvao je "šalom".

- Ponašanje njemačke vlade me ostavlja bez riječi. Ministarstvo odbrane očigledno nije shvatilo da smo suočeni sa savršeno opremljenim ruskim snagama koje mogu započeti još jednu invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku - rekao je on za najveći njemački tabloid "Bild" i dodao:

- Kakvu će podršku Njemačka sljedeće poslati? Jastuke?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.