ZBOG RUSKIH POSTUPAKA

Šefica britanske diplomatije: Finale Lige prvaka se ne treba igrati u Sankt Petersburgu

Mislim da je pogrešno, u ovoj fazi sa onim što Rusija radi na međunarodnom nivou, da se tamo održava fudbalsko takmičenje, kazala je Trus, te istakla kako ona, da je član nekog fudbalskog tima, ne bi željela biti dio toga.

Liz Trus. Twitter

E. Ć.

23.2.2022

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Trus (Truss) izjavila je za "BBC Breakfast" da finale Lige prvaka, najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, ne treba da se održi u Sankt Petersburgu zbog ruskih postupaka u vezi s ukrajinskom krizom.

- Smatram da to ne bi trebalo da se desi u Sankt Petersburgu. Mislim da je pogrešno, u ovoj fazi sa onim što Rusija radi na međunarodnom nivou, da se tamo održava fudbalsko takmičenje - kazala je Trus, te istakla kako ona, da je član nekog fudbalskog tima, ne bi željela biti dio toga.

Trus je također odgovorila na kritike da sankcije koje je Velika Britanija uvela Rusiji nisu dovoljno oštre.


- Ovo su najteže sankcije koje smo ikada uveli Rusiji. One ciljaju na ljude koji su veoma bliski Kremlju – apsolutno ključne oligarhe. One ciljaju na banke koje finansiraju rusku vojsku i ključne banke koje održavaju ruski režim - istakla je šefica britanske diplomatije Liz Trus za BBC.

- Također radimo na tome da osiguramo da Rusija neće moći da podigne državni dug na međunarodnim tržištima. Vodimo računa da teritorijalne sankcije budu na snazi i u tim regijama. Ciljamo na političare u ruskom parlamentu koji su glasali za to priznanje (samoproglašenih republika Donjecka i Luganska) - dodala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.