RAKETNI SUSTAV

Ovo je jezivo oružje koje su Rusi poslali u Ukrajinu

Viši američki obrambeni dužnosnik potvrdio je za Foreign Policy u utorak da je ruska vojska zaista dovezla raketne sustave sposobne ispaljivati termobarične rakete

Ruski mobilni raketni sustav TOS-1. Agencije

M. Aš. / Index

3.3.2022

Ukrajina je optužila Rusiju da su njene snage, na šesti dan invazije, na ukrajinskom tlu iskoristile termobarično oružje, poznato i kao vakuumska bomba.

 -Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom", rekla je Oksana Markarova novinarima nakon što je izašla sa sastanka s američkim kongresnicima u Washingtonu. 

Ovu ozbiljnu optužbu, međutim, zapadni mediji zasad nisu uspjeli neovisno potvrditi. 

No zato je prije nekoliko dana potvrđeno da se takvo oružje - preciznije, ruski mobilni raketni sustav TOS-1 - zaista nalazi na putu za Ukrajinu. CNN ga je snimio u subotu na ruskom tlu na cesti u blizini ukrajinske granice, južno od Belgoroda, grada na jugozapadu Rusije.

Viši američki obrambeni dužnosnik potvrdio je za Foreign Policy u utorak da je ruska vojska zaista dovezla raketne sustave sposobne ispaljivati termobarične rakete. Anonimni dužnosnik nije želio potvrditi gdje je točno ruska vojska postavila termobarične lansere i jesu li iskorišteni.

Vakuumska bomba ili termobarično oružje, zvano još i aerosolna bomba, sastoji se od spremnika s gorivom i dva eksplozivna naboja. Može se koristiti na dvostruki način - bilo izbacivanjem iz aviona kao bomba ili ispaljivanjem kao granata ili raketa, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.