TEMA RAT U UKRAJINI

UN-ovo Vijeće za ljudska prava: Izglasana rezolucija kojom se osuđuje rusko kršenje ljudskih prava

Trideset i dva člana Vijeća glasala su za rezoluciju donesenu zbog Ukrajine, Rusija i Eritreja glasale su protiv, a 13 članova je bilo suzdržano

UN osudio rusku invaziju. AFP

S. S.

4.3.2022

Vijeće UN-a za ljudska prava danas je velikom većinom izglasao rezoluciju kojom osuđuje rusko kršenje ljudskih prava za vrijeme invazije na Ukrajinu zbog čega se osniva istražna komisija koja treba istražiti te navode.

Trideset i dva člana Vijeća glasala su za rezoluciju donesenu zbog Ukrajine, Rusija i Eritreja glasale su protiv, a 13 članova je bilo suzdržano.


Postoje neoborivi dokazi o kršenju ljudskih prava

Vijeće sa sjedištem u Ženevi ne može donijeti pravno obavezujuće odluke, no njegove odluke šalju važne političke poruke i Vijeće može odobriti istrage poput one koju treba provesti tročlana komisija osnovana ovim glasanjem danas.

Ukrajinska ambasadorica pri Ujedinjenim narodima u Ženevi Jevgenija Filipenko rekla je Vijeću nekoliko minuta prije glasanja da postoje "neoborivi dokazi o velikom i sistemskom ruskom kršenju ljudskih prava kao i njihovih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti".

Naša je zajednička dužnost osigurati da se utvrdi odgovornost, istraže ruski zločini i identificiraju odgovorni, rekla je Filipenko.


Rusi tvrde da ne gađaju civile

Rusija, koja svoje akcije od 24. februara naziva "specijalne operacije", demantirala je ciljanje civila u Ukrajini.

Ruski izaslanik Jevgenij Ustinov rekao je Vijeću da će pobornici rezolucije "upotrijebiti bilo koja sredstva da okrive Rusiju za događaje u Ukrajini".

Zasad se ne zna kako će komisija, koja je uspostavljena na početno razdoblje od godinu dana, raditi zajedno s postojećim timom UN-a za ljudska prava u zemlji.

Tim Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Den Hagu otputovao je u četvrtak u "ukrajinsku regiju" kako bi ispitao moguće ratne zločine svih strana u sukobu, rekao je njegov glavni tužitelj Reutersu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.