DANAS U MARIUPOLJU

Papa i SAD osudili bombardiranje porodilišta: Neprihvatljivo i barbarski

Gradsko vijeće je objavilo da je bolnica pogođena nekoliko puta ruskim napadima što je izazvalo "kolosalno" razaranje

Papa Franjo i Džo Bajden. Avaz

H. J. I.

9.3.2022

Vatikan i Sjedinjene Američke Države osudili su "neprihvatljivo" i "barbarsko" raketiranje dječje bolnice u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju pri čemu je povrijeđeno 17 odraslih osoba.

Gradsko vijeće Mariupolja je objavilo da je bolnica pogođena nekoliko puta ruskim napadima što je izazvalo "kolosalno" razaranje.

Guverner Donjecka rekao je da je 17 osoba ozlijeđeno u napadima, a među njima žene na porodu.

Ti izvještaji nisu mogli biti potvrđeni iz drugih izvora.

- Bombardiranje bolnice je neprihvatljivo. Nema ni razloga ni motivacija za tako nešto. Prva verzija koju su dali za taj rat je da je to vojna operacija koja treba uništiti vojne strukture u Ukrajini kako bi se zagarantirala sigurnost Rusije. Bombardiranje dječje bolnice, pedijatrije nema nikakve veze s tim ciljem - rekao je vatikanski državni sekretar, kardinal Pietro Parolin na konferenciji za novinare u Rimu.

Papa odbacio pojam posebne vojne operacije

U nedjelju je papa Franjo prešutno odbacio pojam "posebna vojna operacija" kako službena Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, rekavši da je u toj zemlji rat i pozvao je na trenutni prekid sukoba.

Parolin, drugi čovjek Vatikana, razgovarao je telefonski s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u utorak i zatražio prekid napada i zajamčene humanitarne koridore.

- Vrlo sam zabrinut, prvo zbog toga što se dešava, jer je to postao rat - rekao je Parolin te izvijestio "da mu Lavrov nije dao jamstva".

Bijela kuća ovo danas nazvala barbarskim činom

Bijela kuća osudila je u srijedu "barbarsku" primjenu sile prema civilima u napadu na Mariupolj.

- Okrutno je vidjeti takav oblik barbarstva vojne sile protiv nedužnih civila suverene zemlje", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na konferenciji za novinare.

Lokalni dužnosnik Pavlo Kirilenko rekao je da "nijedno dijete nije ranjeno" i nema "nijedne poginule osobe", prema prvim podacima.

- Okrutnost! Zaustavite ta ubijanja! - poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.