ZBOG VEZA SA PUTINOM

Britanska vlada zamrznula imovinu Romanu Abramoviču i još šest oligarha

Abramoviču je od ranije zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, jer je jedan od ključnih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je naredio invaziju na Ukrajinu

Roman Abramovič. Agencije

E. Ć.

10.3.2022

Roman Abramovič (Abramovich), vlasnik Čelzija, jedan je od sedam ruskih oligarha koji su sankcionisani od vlade Velike Britanije. Njima je zamrznuta imovina, kao i sve transakcije, objavio je BBC.

Podsjetimo, Abramoviču je od ranije zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, jer je jedan od ključnih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je naredio invaziju na Ukrajinu.

Ruski tajkun je trećeg dana od početka ruske invazije na Ukrajinu odlučio predati upravljanje Čelzijem svojim povjerenicima. Osim Abramoviča, sankcionisan je i njegov bivši poslovni partner Oleg Deripask.

Još su sankcionisani Igor Sečin (Sechin), izvršni direktor Rosnefta, Andrej Kostin (Andrey), predsjednik VTB banke, Aleksei Miler (Alexei Miller), direktor Gazproma, Nikolai Tokarev, predsjednik Transnefta, te Dmitri Lebedev, predsjednik Upravnog odbora Banke Rossiya.

Inače, britanska vlada je do sada izrekla sankcije za više od 200 individualaca.

Britanska sekretarka za kulturu Nadin Doris (Nadine Dorries) rekla je da će Čelzi dobiti specijalnu licencu kako bi mogao nastaviti igrati utakmice, plaćati osoblje i osiguravati da vlasnici ulaznica mogu ići na utakmice, istovremeno osiguravajući da Abramovič ne zarađuje novac svojim vlasništvom kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.