MOSKVA

CNN objavio detalje s povjerljivog sastanka ruskih i američkih generala

Kod inače suzdržanog ruskog generala došlo je do emotivnog ispada, što ukazuje na to da Rusija ima sve veći problem s moralom svoje vojske

Sastanak održan u Moskvi. CNN

Piše: A. Na.

24.3.2022

Prošlosedmični sastanak između ruskih i američkih vojnih zvaničnika izazvao je kod inače suzdržanog ruskog generala emotivan ispad, što ukazuje na to da Rusija ima sve veći problem s moralom svoje vojske, prenosi CNN detalje sa sastanka prema povjerljivom izvještaju američke vojske.

Izvještaj, u koje je CNN dobio uvid, navodi stavove i perspektive dva vojna tabora, no ne nudi detaljno objašnjenje za ponašanje  ruskog generala. 

Sastanak je održan u ruskom ministarstvu odbrane u Moskvi, a radi se o rijetkom susretu između ruskih i američkih zvaničnika odbrane otkako je Rusija 24. februara napala Ukrajinu. U izvještaju se navodi da je sastanak bio napet i da je ruska strana pokazivala očite znakove stresa.

Posebno ističe ponašanje ruskog generala Jevgenija Iljina, zamjenika načelnika Glavne uprave za međunarodnu saradnju, s dugim iskustvom komunikacije s američkim dužnosnicima. Iljin je govorio bez praćenja prije pripremljenih bilješki ili tema za razgovor.


Porodični korijeni u Ukrajini

Pri kraju sastanka, jedan američki dužnosnik se nehajno raspitao o Iljinovim porodičnim korijenima u Ukrajini, pri čemu se "promijenilo inače stoičko držanje ruskog generala te se zacrvenio i postao uznemiren", prenosi CNN. General je zatim potvrdio da se rodio u Dnjepropetrovsku i da se kasnije njegova porodica preselila u Donjeck, gdje je išao u školu.

Američki dužnosnici navode da je Iljin zatim dodao da je trenutna situacija u Ukrajini "tragična i da je zbog toga jako depresivan". Nakon toga je napustio prostoriju bez rukovanja s prisutnima.

Još uvijek nije poznato zašto je tačno sastanak održan te nije poznato postoji li o njemu neka dodatna dokumentacija. U izvještaju se ne spominju imena prisutnih američkih atašea, a CNN nije uspio saznati njihove identitete. Pentagon je odbio dati komentar.



Prošli su ih trnci

U izvještaju se također navodi da su američki dužnosnici imali osjećaj da Iljin krivi SAD i Ukrajinu za zločine počinjene njegovoj porodici. Nije jasno što ih je navelo na takav dojam, no jedan od njih je kazao kako je general imao takav pogled i držanje da su ga "prošli trnci".

Navodi se kako je generalov stav iznenadio i drugog američkog vojnog atašea, nakon čega su obojica izjavila da nikada nisu "na službenom sastanku vidjeli takav ispad ruskog kolege".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u utorak tokom razgovora za CNN opovrgnuo tezu da ruske trupe imaju problema s moralom.

- Ne biste trebali povjerovati takvoj informaciji. Trebali biste posumnjati i dva puta razmisliti je li tako nešto istinito ili ne - rekao je Peskov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.