PUTINOVI PRIJATELJI

Zbog veza sa Abramovičem: Britanska vlada oduzela privatne avione Švidleru

Uvođenje ovih najnovijih mjera, odnosno zadržavanje desetke miliona funti vrijednih ruskih privatnih aviona, pokazuje da ova vlada neće ostaviti prestati u uskraćivanju luksuznih igračaka Putinovim prijateljima, rekao je ministar saobraćaja Šeps

Roman Abramovič i Eugene Švidler. BBC

E. Ć.

27.3.2022

Britanska vlada zadržala je privatne avione u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Eugena Švidlera (Shvidler), velikog prijatelja i saradnika Romana Abramoviča na neodređeno vrijeme.

Ministar saobraćaja u Velikoj Britaniji Grent Šeps (Grant Shapps) rekao je da Putinovi prijatelji ne bi trebali uživati ​​u luksuzu dok nevini ljudi umiru u Ukrajini.

BBC prenosi da je Švidler kažnjen zbog veza s Abramovičem.

- Vlada je rekla da je gospodin Švidler, bivši šef i dioničar Abramovičevog Evraz PLC-a, povezan s osobom koja ima koristi od ruske vlade ili koja podržava rusku vladu.

Inače, Švidlerova neto vrijednost procijenjena je na 1,2 milijarde funti, saopćila je britanska vlada, dok se vjeruje da zaplijenjeni avioni vrijede do 60 miliona dolara, odnosno oko 45 miliona funti.

- Uvođenje ovih najnovijih mjera, odnosno zadržavanje desetke miliona funti vrijednih ruskih privatnih aviona, pokazuje da ova vlada neće ostaviti prestati u uskraćivanju luksuznih igračaka Putinovim prijateljima - rekao je Šeps.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.