KRIVE MOSKVU

Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača navodno otrovani hemijskim oružjem

Razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, bolno suzenje, kao i ljuštenje kože na licu i rukama

H. J. I.

28.3.2022

Roman Abramovič. Agencije

Roman Abramovič je ranije ovog mjeseca pretrpio trovanje zajedno s ukrajinskim mirovnim pregovaračima, tvrde izvori, piše Daily mail.

Vlasnik Chelsea navodno je otrovan prije samo nekoliko sedmica nakon sastanka u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu dok je djelovao kao "mirotvorac" u ruskom ratu u Ukrajini, izvještava Wall Street Journal.


Otrovani početkom marta

Nakon sastanka u Kijevu, Abramovič, kao i dva starija člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, bolno suzenje, kao i ljuštenje kože na licu i rukama, rekli su izvori za novine.

Analitičari Bellingcata potvrdili su da su tri člana delegacije - uključujući Abramoviča - koji su prisustvovali mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije 3. marta iskusila "simptome u skladu s trovanjem hemijskim oružjem".

Abramovič, još jedan ruski preduzetnik i ukrajinski poslanik Rustem Umerov, učestvovali su u pregovorima, a razgovori su trajali do oko 22 sata, objavio je istraživački sajt Bellingcat.



Htjeli upropastiti pregovore

Trojica članova delegacije napustili su razgovore 3. marta kasnije te noći te su otišli u stan u Kijevu.

Dok su bili tamo, svi su do sljedećeg jutra patili od upale očiju i kože i prodornih bolova u očima.

Izvori su za WSJ rekli da su za napad trovanja, kako se sumnja, okrivili pristaše tvrdolinijaša u Moskvi koji su htjeli upropastiti pregovore o okončanju rata.

Vlasnik Chelsea navodno je letio između Istanbula, Moskve i Kijeva kako bi prenio poruke između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.