ZBOG RUSKE INVAZIJE

Bostonski maraton bez Rusa i Bjelorusa

Ova zabrana odnosi se na maratonce koji žive u Rusiji ili Bjelorusiji, dok će iseljenici ruskog ili bjeloruskog porijekla moći učestvovati u utrci pod uslovom da ne nose boje svoje zemlje porijekla

Bostonski maraton. AFP

S. S. / Hina

7.4.2022

Trkači iz Rusije ili Bjelorusije neće smjeti učestvovati na Bostonskom maratonu 18. aprila zbog invazije na Ukrajinu, objavili su u srijedu organizatori.

Ova zabrana odnosi se na maratonce koji žive u Rusiji ili Bjelorusiji, dok će iseljenici ruskog ili bjeloruskog porijekla moći učestvovati u utrci pod uslovom da ne nose boje svoje zemlje porijekla, saopćeno je iz Bostonskog atletskog saveza.

- Vjerujemo da je trčanje globalni sport i kao takvi moramo učiniti sve što možemo da pokažemo svoju podršku narodu Ukrajine - rekao je izvršni direktor Bostonskog atletskog saveza Tom Grilk, dodajući da su organizatori "užasnuti i ogorčeni" zbog izvještaja i slike koje pokazuju šta se događa u Ukrajini.

Bostonski maraton, otkazan 2020., a potom održan u oktobru 2021. s manjim brojem učesnika od normalnog zbog pandemije Covid-19, ove se godine vraća svom uobičajenom rasporedu i formatu.

U saopćenju se ne navodi koliko je ruskih ili bjeloruskih sportaša prijavljeno ove godine. U 2019.godine, 59 od više od 30.000 trkača koji su sudjelovali u utrci bili su iz Rusije i Bjelorusije.

Rusija je izbačena iz svjetskog sporta otkako su ruske trupe napale Ukrajinu 24. februara. Nogometna upravljačka tijela FIFA i UEFA suspendirali su Rusiju iz svih međunarodnih takmičenja, uključujući Svjetsko prvenstvo, dok je nekoliko organizacija poput Formule 1 otkazalo sportske događaje zakazane u Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.