LITVANIJA

Reakcija s Baltika na rusku prijetnju nuklearnim oružjem: To je besmisleno

Vjerujem da bi ulazak Finske i Švedske u Sjevernoatlantski savez znatno ojačao i NATO, ali i nivo sigurnosti u tim zemljama, rekla je premijerka Litvanije

Ilustracija. AFP

S. S.

14.4.2022

Ingrida Šimonite (Šimonytė), premijerka Litvanije, komentirala je najnoviju prijetnju Dmitrija Medvedeva, koji je rekao da se više ne može govoriti o Baltiku bez nuklearnog oružja u slučaju da Švedska i Finska zaista uđu u NATO, što je sve izglednije.

- To da Rusija prijeti nije ništa novo. Kalinjingrad (ruska enklava na Baltiku) je izuzetno militarizirana zona i takva je već godinama te se nalazi u baltičkoj regiji - rekla je Simonite.

Nuklearno oružje je postojalo i ranije

Premijerka Litvanije kaže da snažno podržava ulazak Švedske i Finske u NATO.

- Vjerujem da bi ulazak tih zemalja u Sjevernoatlantski savez znatno ojačao i NATO, ali i nivo sigurnosti u tim zemljama. Mislim da će baltičke zemlje pozdraviti tu odluku čim bude najavljena - rekla je.

O novoj ruskoj prijetnji oglasio se i ministar odbrane Litvanije Arvidas Anusauskas, kazavši da je "besmislena". Rekao je da je rusko nuklearno oružje u Kalinjingradu postojalo i prije ruske invazije na Ukrajinu.

Blizina Kalinjingrada

- Nova ruska prijetnja zvuči prilično čudno s obzirom na to da znamo da su Rusi imali nuklearno naoružanje na 100 kilometara od granice s Litvanijom i prije ukrajinske krize. Rusi već dugo imaju nuklearno oružje u Kalinjingradu. Međunarodna zajednica i sve zemlje u regiji su savršeno svjesne toga. Rusi to koriste kao prijetnju - rekao je Anusauskas.

Ruska enklava Kalinjingrad na obali Baltičkog mora nalazi se između Litvanije i Poljske, dvije članica NATO-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.