UBIJENA DJECA

UNICEF: Školska godina u Ukrajini približava se tragičnom kraju

Više od 5,4 miliona izbjeglica pobjeglo je iz Ukrajine do 1. maja, od kojih su polovina djeca

Izbjeglice iz Ukrajine. EPA

A. O. / CNN

4.5.2022

Izvještava se da su stotine škola širom Ukrajine pogođene teškom artiljerijom, zračnim napadima i drugim eksplozivnim oružjem u naseljenim područjima, "podvlačeći dramatičan uticaj koji sukob ima na živote i budućnost djece", saopćio je Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) u saopćenje u utorak.

- Početak akademske godine u Ukrajini bio je jedan od nade i obećanja za djecu nakon poremećaja Covid-19. Umjesto toga, stotine djece je ubijeno, a školska godina se završava usred zatvaranja učionica zbog rata i uništenja obrazovnih objekata - rekao je Murat Sahin, predstavnik UNICEF-a u Ukrajini. 

Obrazovne ustanove

Među školama koje su oštećene ili uništene granatiranjem je i "Škola 36 - jedina "sigurna škola" u Mariupolju, saopćio je UNICEF, dodajući da su dvije škole pogođene napadima samo u protekloj sedmici.

Program "Sigurne škole" uspostavljen je sa ukrajinskim Ministarstvom obrazovanja i nauke kao odgovor na napade na vrtiće i škole u regionu Donbasa, u kojem je tinjao oružani sukob od 2014. godine, saopćio je UNICEF.

UNICEF ističe da djeci pogođenoj krizom škola pruža ne samo siguran prostor i privid normalnosti u najtežim vremenima, već i pristup informacijama o opasnostima od smrtonosnih eksplozivnih naprava.

Obrazovne ustanove povezuju i njih i njihove roditelje sa zdravstvenim i psihosocijalnim uslugama, dodaju iz agencije.

- Osiguravanje pristupa obrazovanju može biti razlika između osjećaja nade ili očaja za milione djece. Ovo je ključno za njihovu budućnost i budućnost cijele Ukrajine - rekao je Sahin.


Novi podaci

Djeca i škole trebaju biti zaštićeni u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, poručio je UNICEF, pozivajući zaraćene strane da preduzmu mjere kako bi izbjegle upotrebu eksplozivnog oružja u naseljenim područjima i korištenje obrazovnih objekata u vojne svrhe.

- Uprkos užasu rata, uložen je impresivan rad kako bi se osiguralo da djeca nastave da uče. U konačnici, borbe moraju prestati kako bi učionice mogle biti obnovljene, a škole mogle biti sigurna i zabavna mjesta za ponovno učenje - rekao je Sahin. 

Rat u Ukrajini ima "razorne posljedice" na 7,5 miliona djece u zemlji, rekao je UNICEF, jer "djeca i dalje bivaju ubijana, ranjavana i duboko traumatizirana nasiljem svuda oko sebe". Agencija je također upozorila da su djeca koja bježe od nasilja u Ukrajini izložena povećanom riziku od trgovine ljudima i eksploatacije.

Više od 5,4 miliona izbjeglica pobjeglo je iz Ukrajine do 1. maja, od kojih su polovina djeca, prema posljednjim podacima UNICEF-a. Milioni ljudi su interno raseljeni, rekao je UNICEF, dodajući da bi "tako raseljavanje velikih razmjera moglo imati trajne posljedice za generacije koje dolaze", piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.