SAVEZNA DRŽAVA VERAKRUZ

Dvije novinarke ubijene na istoku Meksika

Od početka godine ubijeno je 11 novinara

Ubijene novinarke. Twitter

E. Ć. / Anadolija

10.5.2022

Vlasti u istočnoj saveznoj meksičkoj državi Verakruz saopćile su da su dvije novinarke koje su radile za sedmični list "El Veraz" ubijene u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Od početka godine ubijeno je 11 novinara. Prema prvim izvještajima, Jesenia Molinedo i Johana Garsija bile su u automobilu parkiranom ispred prodavnice kada su nepoznati napadači otvorili vatru na njega. Molinedo i Garsija iz Kosoleakuea u Verakruzu su nove žrtve u talasu nasilja nad novinarima u Meksiku.

Prema međunarodnoj organizaciji za ljudska prava "Article19", Verakruz je jedna od najopasnijih meksičkih saveznih država za novinare. Od 2000. godine ubijena su 33 predstavnika medija. U svijetu je Meksiko jedno od najopasnijih mjesta za novinare. U Meksiku je od 2000. godine ubijeno 156 novinara.

Prošle sedmice je tijelo Luisa Enrikea Ramireza, koji je radio kao kolumnista u lokalnim novinama, pronađeno u gradu Kulikan. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador žestoko je kritikovan zbog umanjivanja važnosti nedavne serije ubistava.

U martu su članovi Evropskog parlamenta donijeli rezoluciju kojom ga pozivaju da se "pozabavi situacijom". Kao odgovor, meksički lider je odbacio rezoluciju navodeći da je "klevetnička" i da su "loše obaviješteni".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.