OBRATIO SE IZ BIJELE KUĆE

Bajden pozvao Kongres da zabrani automatsko oružje

Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti, upitao je predsjednik SAD

Džo Bajden. Agencije

H. J. I.

3.6.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je Kongres da zabrani automatsko oružje, uvede provjeru podataka o svima koji ga kupuju kao i druge mjere kontrole oružja kako bi se zaustavio niz masovnih pucnjava koje su pogodile Sjedinjene Države.

U govoru emitiranom uživo iz Bijele kuće u udarnom terminu, Bajden je pitao zemlju, zaprepaštenu nedavnim pucnjavama u Teksasu, Oklahomi i Njujorku, koliko bi ti slučajevi trebali promijeniti zakone o oružju u Americi.

- Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti? - upitao je Bajden.

Predsjednik, demokrat, pozvao je na niz mjera kojima su se historijski protivili republikanci u Kongresu, uključujući zabranu prodaje automatskog oružja ili, ako to nije moguće, podizanje najniže dobi za kupnju tog oružja s 18 na 21 godinu te ukidanje zaštite proizvođača od tužbe za nasilje počinjeno njihovim oružjem.

- Ne možemo ponovno iznevjeriti američki narod - rekao je Bajden, vršeći pritisak na republikance da se glasa o nacrtu zakona s mjerama kontrole oružja.

Podsjećamo, SAD, koje imaju višu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja od bilo koje druge bogate nacije, posljednjih sedmica su potresene masovnim pucnjavama u trgovini u državi Njujork, u osnovnoj školi u Teksasu i zdravstvenoj ustanovi u Oklahomi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.