NAKON POSJETE IZRAELU

Bajden ide u posjetu Saudijskoj Arabiji: Nikada nisam šutio o ljudskim pravima

Puno je toga u igri, želim jasno reći da možemo nastaviti voditi u regiji i ne stvarati vakuum, vakuum koji ispunjavaju Kina i/ili Rusija, rekao je

Džo Bajden sa Jairom Lapidom prilikom jučerašnje posjete Izraelu. TWITTER

S. S.

15.7.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u četvrtak da neće danas izbjegavati razgovor o ljudskim pravima tokom posjete Saudijskoj Arabiji te da je njegovo stajalište o ubijenom novinaru Džamalu Kašogdži (Jamal Khashoggi) "apsolutno" jasno.

- Nikada nisam šutio o ljudskim pravima - rekao je Džo Bajden na konferenciji za novinare nakon sastanka s izraelskim premijerom Jairom Lapidom (Yair Lapid) u Jeruzalemu. "Razlog zbog kojeg idem u Saudijsku Arabiju je ipak mnogo širi, to je promicanje interesa SAD-a", rekao je.

Susret sa Salmanom

- Puno je toga u igri, želim jasno reći da možemo nastaviti voditi u regiji i ne stvarati vakuum, vakuum koji ispunjavaju Kina i/ili Rusija - dodao je.

Bajdenova posjeta Saudijskoj Arabiji, gdje se očekuje da će se susresti s kraljem Salmanom kao i prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom (Mohammed), naišla je na protivljenje u Sjedinjenim Američkim Državama s obzirom na optužbe da su Kašogdžijevo ubistvo 2018. u Istanbulu orkestrirali visoki saudijski dužnosnici.

Prošlogodišnji izvještaj američke obavještajne službe zaključilo je da je Bin Salman odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Kašogdžija, insajdera koji je postao kritičar i koji je u kolumni u Washington Postu kritikovao politiku prijestolonasljednika.

Uloga u atentatu

Bajden, koji je saudijsku vladu nazvao "parijom" zbog njene uloge u atentatu 2018., rekao je da su njegova stajališta o ubistvu "apsolutno, pozitivno jasna".

- Uvijek spominjem ljudska prava, ali moj stav o Kašogdžiju je bio tako jasan. Ako neko to ne razumije u Saudijskoj Arabiji ili bilo gdje drugdje, nije tu već neko vrijeme - kazao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.