PRED SUDOM

Bivši policajci se izjasnili da nisu krivi za pomaganje u ubistvu Džordža Flojda

Naime, njima dvojici se sudi zbog optužbi, kada je njihov kolega Derek Čauvin (Chauvin) pritisnuo koljeno u vrat i leđa Flojda

Bivši policajci Mineapolisa Tou Tao i J. Aleksander Keng. AGENCIJE

A. O.

16.8.2022

Krivicu o učešću u ubistvu Džordža Flojda (George Floyd) bivši policajci Mineapolisa (Minneapolisa), J. Aleksandar Keng (J. Alexander Kueng) i Tou Tao (Thao) odbili su priznati jučer pred sudom. Njih dvojica optuženi su za pomaganje i podržavanje nenamjernog ubistva Flojda na ulici u ovom mjestu.

Izjasnili su se da nisu krivi, ali čekaju na izricanje kazne.

Njihovo suđenje, koje bi trebalo početi 24. oktobra ove godine, označava najnovije poglavlje u slučaju koji je u maju 2020. izazvao opći bijes zbog toga kako se neki u policiji ponašaju prema crncima u SAD-u.



Bio vezan lisicama

Elisonov (Ellisonov) zamjenik Džon Stajles (John Stiles) izjavio je da je Kengu i Tau ponuđen isti sporazum o priznanju krivice koji je bivši policajac Thomas Lane prihvatio ranije ove godine.

Naime, njima dvojici se sudi zbog optužbi, kada je njihov kolega Derek Čauvin (Chauvin) pritisnuo koljeno u vrat i leđa Flojda, 46-godišnjeg crnca koji je bio vezan lisicama, ležeći na stomaku više o devet minuta, 25. maja 2020.


Kršenje građanskih prava

Zastrašujući video koji je snimio prolaznik prikazuje Flojda kako očajnički moli da ga puste da diše i doziva majku prije nego što izgubi svijest i umre, jer je Lane tokom hapšenja držao noge Flojdu, a Keng njegova prsao. Tao je za to vrijeme stajao u neposrednoj blizini te zadržavao prolaznike. 

Čauvin (Chauvin) je prošle sedmice osuđen na državnom suđenju za Flojdovo ubistvo na više od 22 godine zatvora.

Na saveznom sudu, on je u decembru priznao krivicu za kršenje Flojdovih građanskih prava kada je osuđen na 21 godinu zatvora. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.