OBJAVLJENA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Šojgu je izgubio Putinovo povjerenje, više ne komunicira sa njim

Umjesto ruskom ministarstvu odbrane i načelniku Glavnog stožera, komandanti iz Ukrajine navodno podnose izvještaje izravno Putinu

Putin i Šojgu imali dobru saradnju. AGENCIJE

A. O.

24.8.2022

Institut za proučavanje rata objavio je kartu i novu analizu situacije u Ukrajini u kojoj i dalje traju napadi pod uticajem ruskih snaga.

Kako navode neki neprovjerljivi izvori, zapovjednici u Ukrajini zaobilaze nadređene u lancu zapovijedanja i o situaciji na ratištu izvještavaju izravno ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Umjesto ruskom ministarstvu odbrane i načelniku Glavnog stožera, komandanti iz Ukrajine navodno podnose izvještaje izravno Putinu.

Nezavisne ruske novine iStories citiraju izvore unutar ruskog Glavnog stožera, koji tvrde da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izgubio Putinovo povjerenje.

Izvori tvrde da Putin sada zaobilazi Šojgua i komunicira izravno sa komandantom Centralnog vojnog okruga Aleksandrom Lapinom, koji nadzire središnju skupinu snaga u Ukrajini, i komandantom ruskih zračnih snaga Sergejem Surovikinom, koji rukovodi južnom skupinom snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.