NEGIRAJU OPTUŽBE

Talibani tvrde da njihova religijska policija nije uhapsila Afganistanke koje rade za UN

Misija Ujedinjenih nacija u Afganistanu optužila je talibanske vlasti da kontinuirano maltretiraju njihove afganistanske službenice, pozivajući lokalne zvaničnike da poštuju svoje osoblje

Talibani su drastično degradirali prava žena. Agencije

H. J. I.

12.9.2022

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć Afganistanu (UNAMA) objavila je danas da su talibani bili privremeno priveli tri njihove uposlenice. UNAMA je u saopćenju pozvala talibane da odmah prekinu uznemiravati ženski dio osoblja UN-a, prenosi ABC News.

Zamjenik glasnogovornika talibana Bilal Karimi odbacio je UN-ove tvrdnje.


Kontinuirano maltretiranje

Naveo je da su religijski policajci, poznati kao službenici Promocije vrijednosti i sprječavanja poroka, zatražili informacije na skupu žena u južnoj provinciji Kandaharu.

Misija Ujedinjenih nacija u Afganistanu optužila je talibanske vlasti da kontinuirano maltretiraju njihove afganistanske službenice, pozivajući lokalne zvaničnike da poštuju svoje osoblje u saopćenju od ponedjeljka.

- Postoji obrazac uznemiravanja afganistanskog ženskog osoblja UN-a od strane de facto vlasti - navodi se u saopćenju UN-ove agencije, referirajući se na talibansku vlast u toj zemlji.


Humanitarna pomoć

Od povratka na vlast prošle godine, talibani su drastično degradirali prava žena i odbili su oformiti vladu u kojoj bi učestvovale i žene. Zbog toga njihovu vladu nije priznala nijedna država.

UN-ove agencije u toj siromašnoj i ratom opustošenoj zemlji dostavljaju humanitarnu pomoć kako bi osigurale najnužnije potrebe Afganistanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.