NESVAKIDAŠNJA IDEJA

Ukrajinska kompanija pravi bunkere koji se šalju na front, ambasador kompanije Srna

Metinvest Holding kaže da se mogu koristiti kao skrovišta, kontejneri ili terenska kupatila

Bunkeri koje pravi ukrajinski milijarder. METINVEST MEDIA

S. S.

14.9.2022

Proizvođač čelika u vlasništvu ukrajinskog milijardera Rinata Ahmetova Metinvest Holding započeo je sa proizvodnjom montažnih skloništa koje planira slati ukrajinskim vojnicima širom zemlje u borbi protiv ruskih vojnika, piše Bloomberg.

Nakon što ih ukopa u zemlju na dubinu od 150 centimetara, oni mogu izdržati hitac projektila kalibra 150 milimetara. Metinvest Holding kaže da se mogu koristiti kao skrovišta, kontejneri ili terenska kupatila.

Proizvodi se u Zaporožju

Jedno takvo montažno sklonište košta 200.000 grivnji (oko 10350 KM), a Metinvest Holding kaže da je ukrajinskim vojnicima već besplatno isporučio 10 jedinica. Kompanija kaže da očekuje da će svakog mjeseca proizvesti 20 jedinica. 

Sklonište se za potrebe dostave može rastaviti u dijelove, od kojih ni jedan nije teži od 50 kilograma. To znači, kaže proizvođač, da dostave mogu vršiti manji timovi ljudi.

Skloništa se proizvode u Metinvestovoj čeličani u Zaporožju.

Srna ambasador humanitarnog projekta ove kompanije

Ahmetov je najbogatiji Ukrajinac, a Bloomberg kaže da njegovo bogatstvo vrijedi 5,6 milijardi dolara. Ahmetov je vlasnik najvećeg ukrajinskog industrijskog konglomerata System Capital Management (SCM). SCM ulaže metalurgiju, rudarstvo i energiju.

Bivši hrvatski fudbaler i trenutni direktor nogometnih operacija Šahtara iz Donjecka Darijo Srna ove je godine sredinom jula postao ambasador humanitarnog projekta Saving Lives koji su pokrenule Metinvest grupa i najveća ukrajinska privatna investicijska kompanija DTEK.

Unutrašnjost bunkera. METINVEST MEDIA

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.