INOVACIJA

Sky Whale je trospratni avion fokusiran na održivost: Evo kako izgleda

Koncept je dug 76,8 metara, mogao bi dostići brzinu od 997 km/h i primiti do 755 putnika

Sky Whale na tri sprata. AGENCIJE

A. O.

28.9.2022

Vrhunac luksuza, performansi i održivosti, osobine su AWWA Sky Whale aviona. U Kuvajtu je na nedavno održanoj izložbi budućnosti transporta predstavljen je dizajn Oskara Vinalsa (Oscara). Koncept nazvan Sky Whale je fokusiran na "zeleni" dizajn aviona koji predstavlja budućnost avionskog transporta, a koji bi mogao profitirati od tehnoloških rješenja koja su ekološki prihvatljivija, efikasnija te nude maksimalne performanse.

Vrhunske tehnologije poput legura, keramički ili kompoziti od vlakana, karbonske nanocijevi, optički kablovi, "samoizlječiva" koža, hibridni električni motori, aktivna krila, dvostruki trupovi, prozori s VR tehnologijom i prilagodljivom neprozirnošću te sposobnosot prikupljanja električne energije pomoću malih solarnih ćelija u strukturi stropa je sve ono čime je koncept opremljen.


Aktivna krila

Aktivna krila će biti duža od vrha do vrha u odnosu na konvencionalna koja se trenutno koriste, a ekscentrična turbina unutar krila blizu trupa bi mogla usmjeravati laminarni protok zraka i turbulencije dok proizvodi električnu energiju za električne hibridne motore. Inovativni hibridni turbo - električni pogonski sistem je moguć očekivanim razvojem tehnologije baterija.

Kada bi jezgro motora bilo isključeno, motori aviona bi mogli koristiti energiju za rad turboventilatora pored benzina za napajanje jezgra. Motori bi se mogli pomijerati do 45 stepeni vertikalno kako bi dodatno pomagali prilikom polijetanja i slijetanja. Time bi se značajno smanjila dužina piste potrebna za polijetanje.

Za kontrolu svega bi se koristio fly-by-wire sistem i avionika, a pomoć bi pružali aktivni senzori raspoređeni po površini aviona.


Manja šteta

Odvojeno od trupa pozicionirala su krila, a zbog sigurnosti aviona. Sadrže i integrisane motore. Ukoliko bi došlo do prisilnog slijetanja, putnički dio bi se odvojio i pretrpio manju štetu.

Koncept je dug 76,8 metara, mogao bi dostići brzinu od 997 km/h i primiti do 755 putnika.

Sky Whale je u suštini dizajniran kao luksuzni leteći hotel te ima različite sadržaje. Putnici bi bili podijeljeni u turističku, business i prvu klasu. Najveća klasa bi uključivale prozore na stropu s pogledom na nebo.

Potražnja za većim putničkim avionima opremljenim vrhunskom tehnologijom je u porastu, tako da bi i ovaj koncept jednog dana mogao postati stvarnost, piše techtimes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.