NOVI IZVJEŠTAJ

Britanski obavještajci analizirali šta može značiti eksplozija na Krimskom mostu za Ruse

Ministarstvo je saopćilo da je željeznički dio mosta odigrao ključnu ulogu u premještanju teških vojnih vozila na južno ratište tokom ruske invazije na Ukrajinu

Trenutak eksplozije na Krimskom mostu. AP Photo

S. S.

9.10.2022

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj u kojem se fokusira na eksploziju mosta koji spaja Krim i Rusiju.

U izvještaju se konstatuje kako bi šteta od subotnje eksplozije na Krimskom mostu u Krimu mogla imati značajan utjecaj na već načetu rusku sposobnost da održi svoje snage u južnoj Ukrajini.

Obavještajci navode i da će eksplozija "vjerojatno dirnuti predsjednika Putina" iz više razloga, uključujući i onaj da se dogodila nekoliko sati nakon njegovog 70. rođendana. Napominju i da je on lično sponzorisao i otvorio most, a izvođač mu je bio prijatelj iz djetinjstva.

Ministarstvo je saopćilo da je željeznički dio mosta odigrao ključnu ulogu u premještanju teških vojnih vozila na južno ratište tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Opseg štete na željezničkom prijelazu je neizvjestan, rečeno je, ali bi bilo kakav ozbiljan poremećaj njegovog kapaciteta "vrlo vjerovatno negativno uticao na ruske snage na jugu Ukrajine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.