ZA SLOBODU MISLI

Dobitnik evropske nagrade "Saharov" je narod Ukrajine

Ova nagrada je za one Ukrajince koji se bore na terenu, rekla je Metsola

Evropski parlament dodjelit će nagradu. PRINTSCREEN / TWITTER

A. O. / Anadolija

19.10.2022

Godišnju nagradu za slobodu misli, narodu ratom pogođene Ukrajine, "Saharov" dodijelio je Evropski parlament. 

- Ova nagrada je za one Ukrajince koji se bore na terenu. Za one koji su bili primorani da pobjegnu. Za one koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Za sve one koji ustaju i bore se za ono u šta vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, a nećemo ni mi - rekla je Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta.


Nastavak pomoći

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) čestitala je narodu Ukrajine i dodala da su njihov duh i odlučnost da se bore za svoje vrijednosti inspiracija za sve.

Uporedo s tim, predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da je nagrada "Saharov" još jedno priznanje ukrajinskom narodu za njegovu hrabrost i borbu za slobodu, demokratiju i neotuđive evropske vrijednosti.

- U Vijeću Evropske unije fokusirat ćemo se na nastavak naše pomoći, mi ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno - poručio je Mišel na Twitteru.


Ceremonija dodjele

U Strazburgu, u Francuskoj ceremonija dodjele nagrade bit će održana 14. decembra. 

Nagradu je prošle godine dobio ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni.

Nagrada "Saharov" nazvana je po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a od 1988. dodjeljuje se svake godine braniocima ljudskih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.