NJEMAČKI KANCELAR

Šolc stigao u Peking: Sastat će se s predsjednikom i odlazećim premijerom

Uprkos političkim sporovima unutar Njemačke oko ponude Cosco-a, ključna uloga Kine u ključnim industrijama, od brodogradnje do električnih vozila

Olaf Šolc. PRINTSCREEN / TWITTER

A. O.

4.11.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc Scholz i delegacija poslovnih lidera sletjeli su u Peking jutros. U posljednje tri godine ovo je zvanična prva posjeta lidera zemalja G7 Kini. 

Ovoj delegaciji rađeni su testovi na koronavirus po slijetanju, dok je medicinsko osoblje Kine u zaštitnim odijelima ušlo u avion kako bi obavilo testove.

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) tek sada je nastavio sa inostranim putovanjima, s obzirom na stroga pravila.  Rastuće tenzije sa Zapadom učinile su neizvodljivim da lideri velikih zapadnih sila posjete Kinu.


Učvrstio status

Posjeta Šolca je vjerovatno dobrodošao razvoj događaja za kinesko rukovodstvo, koje će nastojati da ojača odnose sa svijetom nakon završetka 20. kongresa Partije, gdje je Si (Xi) učvrstio svoj status jezgra vladajuće Komunističke partije.

Sa odlazećim premijerom Li Kekviangom (Keqiangom) i Sijem, Olaf će se sastati danas.

Također, očekivano je da će će pokrenuti kontroverzna pitanja kao što su ljudska prava, Tajvan i poteškoće s kojima se njemačke kompanije suočavaju prilikom pristupa kineskom tržištu.


Ključna uloga

- Kina, u sadašnjem domaćem i međunarodnom okruženju, zahtijeva njegovu posjetu i šta god bi obje strane zajednički izjavile u Pekingu, posebno ubrzo nakon partijskog kongresa - rekao je Ši Jinghong (Shi Yinhong), profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin u Pekingu.

Uprkos političkim sporovima unutar Njemačke oko ponude Cosco-a, ključna uloga Kine u ključnim industrijama, od brodogradnje do električnih vozila, zajedno s neviđenim ekonomskim vjetrovima s kojima se Njemačka suočava, znači da je Šolcu potrebna saradnja s Kinom više nego što je njegova prethodnica Angela Merkel ikada imala, smatra Vang Jivei (Wang Yiwei), Profesor na katedri Žan Monet (Jean Monnet) i direktor Centra za evropske studije na Univerzitetu Renmin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.