NEVJEROVATNO

Uz pomoć 3D printera astronauti će napraviti dio ljudskog koljena

BFF štampač će letjeti na ISS na raketi za snabdijevanje koja će biti lansirana 6. novembra iz NASA-ine svemirske luke

U idealnom slučaju, ovo će dovesti do tretmana povreda meniskusa sa kojima se američki vojnici prečesto suočavaju. NASA

A. O. / Yahoo

4.11.2022

Bioštampani dijelovi tijela mogli bi se pokazati vitalnim za buduće medicinske tretmane, a naučnici će se potruditi da to testiraju – u doslovnom smislu. 

NASA, Redwire i Uniformisane usluge (Uniformed Services), Centar za biotehnologiju Univerziteta zdravstvenih nauka (University of the Health Sciences Center for Biotechnology) (4DBio3) šalju novi 3D štampač na Međunarodnu svemirsku stanicu, Redwire's BioFabrication Facility, za bioprint meniskusa ljudskog koljena u orbiti i proučavanje rezultata na Zemlji. U idealnom slučaju, ovo će dovesti do tretmana povreda meniskusa sa kojima se američki vojnici prečesto suočavaju, piše Yahoo.


Čitavi organi

Redwire se nada da će 3D štampati čitave organe u svemiru, iako to karakteriše kao "dugoročni" cilj. Kompanija također koristi NASA-in Advanced Plant Habitat za projekat identifikacije gena za biljke koje su pogodne za svemir. 

Drugo istraživanje će koristiti NASA, peć za kreiranje i demonstraciju pasivnog hlađenja za elektroniku u niskoj gravitaciji.


Tri dodatna tereta

BFF štampač će letjeti na ISS na raketi za snabdijevanje koja će biti lansirana 6. novembra iz NASA-ine svemirske luke Valops ostrvo (Wallops Island). Misija će nositi tri dodatna tereta.

Ovo nije prvi NASA-in 3D štampač u svemiru. Prošle godine, NASA je prenijela Redwire štampač na ISS kako bi demonstrirala štampanje lunarnog tla. Ta tehnologija bi jednog dana mogla pomoći kolonistima Mjeseca da izgrade staništa bez da nose obilje zaliha sa Zemlje. Bioprinter je, naravno, praktičniji. Ako istraživanje bude uspjelo, doktori bi mogli zamijeniti oštećene dijelove tijela bez pribjegavanja donacijama ili neorganskim implantatima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.