DOBIO 82,45 POSTO GLASOVA

Tokajev bez premca na izborima u Kazahstanu

Tokajev, koji je došao na vlast 2019. nakon iznenadne ostavke Nazarbajeva, odlučio je izaći iz njegove sjene iskoristivši januarsku krizu, pošto su ga dugo smatrali čovjekom koji izvršava zadatke svog prethodnika

Tokajev: Učvršćuje vlast. Twitter

E. Ć. / Hina

20.11.2022

Kazahstanski predsjednik na odlasku Kasim-Žomart Tokajev (Kassym-Jomart Tokayev) vodi na prijevremenim izborima, pokazuju privremeni podaci. 

Izlazne ankete za državni radio i televiziju pokazuju da je Tokajev osvojio 82,45 posto glasova u toj bivšoj sovjetskoj republici, gdje je glasalo 69,43 posto od 12 miliona birača, po prvoj procjeni izborne komisije. Glavnom protukandidatu Tokajeva ankete daju 5,2 posto glasova, a za ostale se ne očekuje da će prijeći 3,33 posto.

U Kazahstanu, bogatom prirodnim resursima i smještenom na raskrižju važnih trgovinskih ruta, nastao je kaos u januaru, kada su se prosvjedi protiv skupoće prometnuli u pobunu koja je grubo ugušena, pri čemu je poginulo 238 ljudi.

Zemlja još osjeća posljedice te krize, a vlasti su u četvrtak izvijestile da su uhapsile sedmero pristaša opozicionog čelnika u egzilu optuženog za planiranje “državnog udara”.

Ovi prijevremeni izbori bili su za Tokajeva (69) sredstvo za učvršćenje vlasti. Taj se karijerni diplomat ove godine pretvorio u neumoljivog čelnika koji je u januaru naredio policiji da puca u protestante, dao uhapsiti osobe bliske njegovu prethodniku i mentoru Nursultanu Nazarbajevu i naposlijetku se odlučno usprotivio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Tokajev, koji je došao na vlast 2019. nakon iznenadne ostavke Nazarbajeva, odlučio je izaći iz njegove sjene iskoristivši januarsku krizu, pošto su ga dugo smatrali čovjekom koji izvršava zadatke svog prethodnika.

Ovi su izbori dio duge tradicije u Kazahstanu u kojoj su rezultati već unaprijed poznati, kao što je bilo na ranijim predsjedničkim izborima: 71 posto za Tokajeva 2019. i 98 posto 2015. za Nazarbajeva, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.