SAM BANKMAN-FRIEDA

Osnivač FTX-a uhapšen na Bahamima

Prošli mjesec FTX je podnio zahtjev za stečaj u SAD-u, zbog čega mnogi korisnici nisu mogli povući svoja sredstva

Sam Bankman-Frieda: Policija ga uhapsila. TWITTER

A. O.

13.12.2022

Osnivač propale mjenjačnice kriptovaluta FTX Sam Bankman-Frieda uhapšen je na Bahamima, potvrdio je državni advokat te zemlje. 

Danas će se pojaviti pred sudom za prekršaje na Bahamima, rekle su vlasti te karipske zemlje. Policija je rekla da je Bankman-Fried uhapšen zbog "finansijskog prekršaja" protiv zakona u SAD-u i na Bahamima.

Prošli mjesec FTX je podnio zahtjev za stečaj u SAD-u, zbog čega mnogi korisnici nisu mogli povući svoja sredstva. 


Pokretanje optužnice

Nije jasno koliko će osoba koji imaju sredstva u mjenjačnici dobiti nazad na kraju stečajnog postupka, iako su mnogi stručnjaci upozorili da bi to mogao biti mali dio onoga što su deponirali. Mjenjačnica FTX omogućila je korisnicima da trguju normalnim novcem za kriptovalute poput Bitcoina.

- Bankman-Fried bit će zadržan u pritvoru sukladno našem nacionalnom Zakonu o izručenju - rekao je državni advokat Bahama u izjavi.

Ranije ove večeri, vlasti Bahama uhapsile su Samuela Bankman-Frieda na zahtjev Vlade SAD-a, na temelju zapečaćene optužnice koju je podigao Južni okrug Njujorka (New Yorka). 

- Očekujemo da ćemo pokrenuti optužnicu ujutro i da ćemo imati još toga za reći u to vrijeme - objavio je ured američkog državnog advokata na Menhetnu (Manhattanu).


Odobrila optužbe

Regulatori Vol Strita (Wall Streeta) također su rekli da će poduzeti mjere protiv Bankman-Frieda.

- Pohvaljujemo naše partnere u provođenju zakona što su radili na osiguranju hapšenja Sama Bankman-Frieda na Bahamima na temelju saveznih kaznenih optužbi - rekao je dužnosnik američke Komisije za vrijednosne papire (SEC) Gurbir Greval (Grewal) u izjavi.

- Komisija za vrijednosne papire i berzu zasebno je odobrila optužbe koje se odnose na kršenje naših zakona o vrijednosnim papirima od strane Bankman-Frieda, koje će biti javno podnesene sutra u južnom okrugu Njujorka - dodao je.

Advokat Bankman-Frieda nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-a za komentar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.