GLAVNI GRAD BRAZILIJA

Dramatični snimci iz Brazila: Dio protestanata tuče policajca, drugi pjevaju himnu

Mrežama kruži snimak svirepog napada na policijskog službenika koji je patrolirao na konju

Bolsonarovi pristaše protestuju protiv povratka na vlast lijevog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve. AP

H. J. I.

8.1.2023

Hiljade pristaša bivšeg brazilskog krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara upale su u nedjelju u glavna mjesta političke moći u glavnom gradu Braziliji - Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču Planalto - uzrokujući veliku štetu, objavili su lokalni mediji.

Dok dio njih u Kongresu pjeva himnu mašući brazilskim zastava, oni ispred institucija su nasilni. Mrežama kruži snimak svirepog napada na policijskog službenika koji je patrolirao na konju.

Bolsonarovi pristaše protestuju protiv povratka na vlast lijevog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, koji je porazio Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora 30. oktobra prošle godine. Lokalni mediji procjenjuju da u protestima sudjeluje oko 3.000 ljudi.

Hiljade demonstranata zaobišlo je bezbjednosne barikade, popeli se na krovove, polomili prozore i upali u sve tri zgrade, koje su povezane preko ogromnog trga Tri sile u Braziliji.

Ovi incidenti podsjećaju na invaziju na američki Kapitol 6. januara, na šta su mnogi politički analitičari i pravosuđe upozoravali mjesecima. Ali u ovom slučaju je vjerovatno da su Kongres i Vrhovni sud imali ograničen broj zaposlenih u zgradama u nedjelju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.