KRŠENJE PRAVA PALESTINACA

Potvrdila gradonačelnica: Barselona prekida sve institucionalne veze s Izraelom

Prekid odnosa uključuje raskidanje sporazuma o bratimljenju Barselone i Tel Aviva, koji je potpisan 1998. godine

Ada Kolau. AP

H. J. I.

9.2.2023

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau (Colau) objavila je sinoć da njen grad prekida sve institucionalne odnose s Izraelom zbog ponovljenih kršenja ljudskih prava palestinskog stanovništva i nepoštivanja rezolucija UN-a.

U objavi na Instagramu, gradonačelnica je istakla da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu (Netanyahu) rekla da taj grad neće održavati institucionalne odnose s njegovom vladom.

Raskidanje sporazuma o bratimljenju

Prekid odnosa uključuje raskidanje sporazuma o bratimljenju Barselone i Tel Aviva, koji je potpisan 1998. godine.

Kolau je rekla da je odluka o prekidu odnosa s izraelskom Vladom došla na zahtjev više od 100 entiteta i hiljada stanovnika Barselone.

Gradonačelnica Barselone je dodala da, iako se katalonska prijestolnica više neće baviti izraelskom državom, nastavit će sarađivati s palestinskim i izraelskim entitetima koje rade za mir i protiv aparthejda.

"Sofisticirani antisemitizam"

Federacija jevrejskih zajednica u Španiji (FCJE) saopćila je da odbacuje odluku Barselone, za koju tvrdi da je donesena "bez debate" i da ne predstavlja grad i njegove građane.

- Izrael je jedina jevrejska zemlja na svijetu. Zato, po našem razumijevanju, ova odluka nema nikakve veze s politikom, ljudskim pravima ili mirom. Ima ime i zove se "sofisticirani antisemitizam - ističe se u saopćenju FCJE.

Koalicija Prou Complicitat amb Israel (Okončanje saučesništva sa Izraelom) započela je u januaru kampanju slanjem otvorenog pisma gradonačelnici Barselone, tražeći od nje da raskine sporazum s Tel Avivom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.