BIVŠI PREMIJER ITALIJE

Berluskoni: Nikad ne bih otišao razgovarati sa Zelenskim

Osamdesetšestogodišnji političar često se hvalio prijateljstvom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom do njegove invazije na Ukrajinu

Silvio Berluskoni. AP Photo / Gregorio Borgia

S. S.

13.2.2023

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni rekao je u nedjelju da se, kada bi bio šef vlade, ne bi sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jer ga krivi za rat s Rusijom.

Berluskoni, vođa konzervativne stranke Forza Italia koja je dio vladajuće koalicije, to je rekao je nakon što je talijanska premijerka Đorđa Meloni u petak optužila Francusku za ugrožavanje jedinstva Evropske unije organizirajući francusko-njemačku večeru u Parizu sa Zelenskim na kojoj nisu bili drugi evropski saveznici.

- Ja nikada ne bih otišao razgovarati sa Zelenskim zato što svjedočimo pustošenju njegove zemlje i pokolju njegovih vojnika i civila - rekao je Berluskoni novinaru nakon što je glasao na regionalnim izborima u italijanskoj pokrajini Lombardiji.

Hvalio se prijateljstvom s Putinom

Osamdesetšestogodišnji političar često se hvalio prijateljstvom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom do njegove invazije na Ukrajinu, a prošlog je septembra izazvao kontroverze rekavši da je Putin bio prisiljen na rat i da je htio na čelo Kijeva postaviti "pristojne ljude".

Berluskoni smatra da do rata nikada ne bi došlo da je Zelenski prestao napadati dvije separatističke republike u Donbasu. "Stoga vrlo, vrlo negativno ocijenjujem ponašanje ovog gospodina", rekao je Berluskoni.

Podrška čvrsta i odlučna

Melonin ured je objavio da je podrška talijanske vlade Ukrajini "čvrsta i odlučna, kao što je jasno navedeno u programu i potvrđeno u svim glasanjima parlamentarne većine".

Berluskoni je također pozvao Sjedinjene Američke Države da pritisnu Zelenskog i zaprijete da neće slati oružje u Ukrajinu i da obećaju veliki program pomoći ako Ukrajina odmah pristane na primirje.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani, također član Forza Italie, na društvenoj mreži Twitter je napisao da se stranka "uvijek zauzima za nezavisnost Ukrajine, na strani Evrope, NATO-a i zapada".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.