BIVŠI PREMIJER

Sud u Milanu oslobodio Silvija Berluskonija

Berluskoni je bio optužen za podmićivanje svjedoka da lažu o okolnostima njegovih ozloglašenih "Bunga bunga" zabava

Silvio Berluskoni. AP

H. J. I.

15.2.2023

Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi) italijanski sud oslobodio je u srijedu u slučaju u kojem je optužen da je plaćao svjedocima da lažu o svojoj umiješanosti u maloljetničku prostituciju.

Berluskoni je bio optužen za podmićivanje svjedoka da lažu o okolnostima njegovih ozloglašenih "Bunga bunga" zabava.

Tužioci tražili zatvorsku kaznu

- Mogu samo izraziti svoje najveće zadovoljstvo - rekao je novinarima Federiko Ceconi (Federico Cecconi), bivši premijerov advokat. Tužilaštvo je tražilo 6 godina zatvora za 86-godišnjeg senatora, također optuženog za davanje lažnih izjava, piše Reuters.

Tužioci su tražili da Berluskoni dobije zatvorsku kaznu od šest godina zbog podmićivanja 24 gosta na njegovim zabavama da daju lažno svjedočenje na prethodnom suđenju, gdje je optužen da je platio seks sa 17-godišnjom plesačicom iz noćnog kluba.

Oslobođen je u slučaju maloljetničke prostitucije zbog nedostatka dokaza. Nakon toga Berluskoni je optužen za podmićivanje svjedoka u ovom slučaju.

Slučaj isplate svjedoka podijeljen je između tri grada, Siene, Rima i Milana, zbog mjesta gdje su svjedoci živjeli.

Priznao da je davao novac svojim gostima

Berluskoni je već oslobođen optužbi u slučajevima u Sieni i Rimu. Tužioci se, međutim, žale na ovu odluku. Slučaj u Milanu je najupečatljiviji od ova tri.

Berluskoni je ranije priznao da je dao novac svojim gostima, ali je rekao da je to kompenzacija za reputaciju koju su pretrpjeli.

Slučaj je odavno bacio sjenku na njegovu političku karijeru.

Skandal, koji je dobio naziv "Bunga bunga zabava" doveo je do političkog pada i kraja četvrtog premijerskog mandata 2011. godine.

Berluskonije stranka Forca Italia, dosljedno je negirala optužbe. Prema tvrdnjama stranke, Berluskoni je bio žrtva višegodišnje smicalice sudija da okonča svoje vrijeme u politici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.