KIJEV

Zelenski i Kohen: Ukrajina i Izrael imaju zajedničkog neprijatelja

Što se tiče Irana, u Ukrajini se otkriva pravo lice zla ove države, rekao je Kohen

Sa održanog sastanka. Printscreen

H. J. I. - N. Aj.

17.2.2023

Novoizabrani ministar vanjskih poslova Izraela Eli Kohen posjetio je Kijev gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim što je ujedno prva posjeta izraelskih zvaničnika glavnom gradu Ukrajine od početka invazije.

Osim razgovora o vojnoj i drugoj podršci Ukrajini, dvojica zvaničnika su se tokom sastanka osvrnula i na problem Irana, tačnije saradnje ove države sa Ruskom Federacijom.

Nove mjere podrške

- Izrael potpuno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Što se tiče Irana, u Ukrajini se otkriva pravo lice zla ove države - rekao je Kohen.

Tokom razgovora, Kohen je rekao kako će Zelenskom, ali i ukrajinskom ministarstvu vanjskih poslova ponuditi nove mjere podrške, uključujući garanciju zajma od 200 miliona dolara za zdravstvenu zaštitu i civilnu infrastrukturu. Također, obećao je kako će Izrael zajedno s Ukrajinom raditi na pametnom sistemu ranog upozoravanja od raketnih napada.

S druge strane, predsjednik Zelenski je nakon sastanka saopćio kako je Izrael uvijek bio važan partner za Ukrajinu.

Slične prijetnje i izazovi

- Izrael je važan partner za Ukrajinu. Ovo je prva posjeta predstavnika vaše zemlje od početka invazije. Očekujem da će to doprinijeti produbljivanju naše saradnje. Imamo slične izazove i prijetnje - rekao je Zelenski.

Izraelski mediji također su prenijeli informaciju kako je Zelenski tokom razgovora naglasio kako su Ukrajina i Izrael dobili zajedničkog neprijatelja.

- Tokom njihovog sastanka, Zelenski je jasno stavio do znanja Kohenu da Izrael i Ukrajina dijele zajedničkog neprijatelja, Iran. Takvo zajedničko razumijevanje bio je jedan od ciljeva izraelske misije u Ukrajini. To podrazumijeva angažovanje Ukrajine da se oglasi na međunarodnom planu o iranskom pitanju - piše i24 News.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.