VIŠE OD 100 DRŽAVA

Počinje Minhenska sigurnosna konferencija, okupit će svjetske lidere

Dok se Ukrajina suočava s novom ruskom ofanzivom, zapadni čelnici bi trebali potvrditi svoju predanost podršci Kijevu

Sa jedne od prethodnih konferencija. Printscreen

H. J. I.

17.2.2023

Vodeći političari i vojni lideri iz cijelog svijeta danas se sastaju u Njemačkoj na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Očekuje se da će se ukrajinski dužnosnici obratiti prisutnima na konferenciji.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) su među 45 šefova država i vlada koji stižu na jedan od najvećih skupova o globalnoj sigurnosti. Ovoj konferenciji prvi put prisustvuje i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić Osmica.

Centar međunarodne diplomatije 

Potpredsjednica SAD Kamala Heris (Harris), šef NATO-a Jens Stoltenberg i kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji (Wang Yi) također dolaze u Minhen koji će u iduća tri dana postati centar međunarodne diplomatije.

Dok se Ukrajina suočava s novom ruskom ofanzivom, zapadni čelnici bi trebali potvrditi svoju predanost podršci Kijevu koliko god bude potrebno da se odbije ruska agresija, koja je počela 24. februara 2022.

Organizatori su objavili da ruska vlada zbog invazije na susjednu zemlju nije pozvana u Minhen. To je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća da Moskva neće biti prisutna na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika i stručnjaka o glavnim izazovima međunarodne sigurnosti.

Napetosti između SAD i Kine

- Nismo željeli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi dati platformu za širenje propagande - rekao je početkom mjeseca direktor konferencije Kristof Hegsen (Christoph Heusgen) u Berlinu. Iz konferencije je ove godine isključen i Iran.

Očekuje se da će istaknuto mjesto u raspravama imati i napetosti između Sjedinjenih Država i Kine, pogoršane nadlijetanjem kineskog balona nad američkim teritorijem.

Šef kineske diplomatije Vang Ji će održati govor u kojem će pojasniti stajališta Pekinga o gorućim međunarodnim pitanjima, objavilo je njegovo ministarstvo. Kina nastavlja podržavati Putina, smatrajući da su SAD i NATO glavni krivci za rat u Ukrajini.

Ukupno više od stotinu država šalje svoje predstavnike u Minhen, uključujući više od trideset ministara odbrane i 50 ministara vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.