IZVJEŠTAJ

Detalji raketnog napada u Damsku: Pet ljudi poginulo

Kako javljaju sirijski mediji, napad je počeo poslije ponoći, a projektili su ispaljeni sa izraleske teritorije

Napad se desio iza ponoći. Twitter

E. A.

19.2.2023

U noći na subotu Izraelske vojne snage izvršile su novi napad na Siriju, tačnije Damask u kojem je poginulo pet osoba.

Kako javljaju sirijski mediji, napad je počeo poslije ponoći, a projektili su ispaljeni sa izraleske teritorije. Pogođeno je nekoliko dijelova Damaska, uključujući stambene zgrade.

- U 00:22 u nedjelju, izraelski neprijatelj izveo je zračnu agresiju talasima projektila sa okupirane Golanske visoravni gađajući neke tačke u gradu Damasku i njegovoj okolini. Naša protivzračna odbrana presrela je rakete i većinu njih oborila - rekli su sirijski vojni zvaničnici za agenciju SANA.

Osim Damaska, izraelska vojska je tokom noći gađala i nekoliko drugih vojnih ciljeva širom Sirije.

Bez obzira što je većina raketa oborena, neke su uspjele stići do cilja, a prema službenim podacima od posljedica raketnih napada poginulo je pet osoba dok je ranjeno najmanje 15 civila.

- Izraelci su uništili brojne stanove i nanijeli veliku materijalnu štetu u nekoliko naselja u Damasku i njegovoj blizini - navodi se u izvještaju vojske.

Također, izraelski izvještaji navode kako su napadi bili usmjereni na pripadnike iranskih vojnih formacija u školi Kafar Sousahu.

Pogođeni i stambeni objekti. Twitter

- Šteta na stambenim zgradama uzrokovana je neispaljenom sirijskom protivzračnom raketom. Izraelska vojska po pravilu ne komentariše napade u Siriji, ali je priznala da je izvela stotine napada protiv grupa koje podržavaju Iran, a koje pokušavaju da učvrste svoje položaju na nekoliko područja u Siriji - navodi The Times of Israel. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.