U STRAHU

Izraelski policijski komesar: Nalazimo se na strmoj padini

Šabtai je rekao kako je situacija u državi alarmantna te da zahtijeva reakciju

Kobi Shabtai. Twitter

E. A.

19.2.2023

Izraelski policijski komesar Kobi Šabtai (Shabtai) osvrnuo se na proteste koji se svakodnevno odvijaju u toj zemlji povodom najave reforme pravosuđa te je tom prilikom poslao upozorenje kako se Izrael približava opasnoj situaciji.

Iako je izjavio kako ne preferira učešće u emisijama bilo kakvog tipa, Šabtai je rekao kako je situacija u državi alarmantna te da zahtijeva reakciju.

Zapaljive rasprave

- Došao sam u studio sa razlogom. Pokušao sam da se suzdržim od ovakvih intervjua. Međutim, situacija u kojoj se nalazi Izrael drži me budnim noću. Nalazimo se na strmoj padini, vode se zapaljive rasprave, a ljudi pišu stvari ne gledajući kakav uticaj mogu imati na drugu stranu - rekao je komesar gostujući na Kanalu 12.

Tom prilikom Šabtai je pozvao sve Izraelce da smire strasti.

- Ovo je prilika da se svima kaže da udahnu zrak, razgovaraju i da ne postanu nasilni riječima ili djelima. Država Izrael je već vidjela štetu koja se može nanijeti javnim ličnostima.Vidjeli smo bačenu ručnu bombu sa fatalnim posljedicama na demonstracijama prije 40 godina, kada je ubijen Emil Grunzveig (Grunzweig). Vidjeli smo atentat na premijera Jitzaka Rabina (Yitzhaka) 1995. godine - poručio je.

Vatra se mora ugasiti

Kazao je kako svi moraju raditi na tome da se vatra koja se rasplamsala ugasi.

- Vidimo prijetnje na društvenim mrežama. Moramo ugasiti vatru. Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo štetu. Sve sigurnosne agencije daju sve od sebe kako bi spriječili ponavljanje događaja kao što su atentati - zaključio je policijski komesar.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.