TURSKA

Izraelski spasilački tim ispod ruševina sinagoge pronašao vrijedan historijski spis

Pronađena je Knjiga o Esteri koja je dio kanonske zbirke hebrejskih spisa

Haim Otmazgin. Printscreen

H. J. I.

21.2.2023

Izrael je Turskoj vratio Knjigu o Esteri koja je dio kanonske zbirke hebrejskih spisa, a koju je izraelski spasilački tim (ZAKA) pronašao ispod ruševina sinagoge u turskom gradu Antakija.

Nakon što je pronađena ispod sinagoge srušene usljed razornih zemljotresa, odnesena je u Izrael. O ovom historijskom spisu se brinuo pripadnik ZAKA-e Haim Otmazgin.

Važan historijski spis

- Čast mi je što smo spasili tako važan historijski spis i osigurali da naslijeđe jevrejske zajednice u Antakji ostane netaknuto uprkos razaranju zemljotresom - izjavio je Otmazgin.

Najavio je da će se sastati sa zvaničnikom jevrejske zajednice u Istanbulu kako bi se utvrdilo kome ovu knjigu tačno treba povjeriti. Turski list Hurriyet Daily je objavio da je ova vijest izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Antakji Saul Cenudioglu i njegova supruga Tuna poginuli su usljed zemljotresa koji su početkom ovog mjeseca pogodili Tursku i Siriju.

Sinagoga u Antakji će biti obnovljena

- Naša djela pripadaju svim religijama i kulturama koje vijekovima postoje u granicama naše zemlje te će i dalje biti pažljivo zaštićena. Obnovit ćemo sinagogu u Antakji i otvoriti je na radost svih građana - saopćili su iz Ministarstva kulture i turizma Turske.

Knjiga o Esteri se smatra dijelom Tanakha, kanonske zbirke hebrejskih spisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.