UOČI GODIŠNJICE INVAZIJE

Zemlje G7 povećale budžet za pomoć Ukrajini na 39 milijardi dolara

Pozvali su sve zemlje da se pridruže uvođenju sankcija Rusiji

Rješavanje globalnih ekonomskih izazova uzrokovanih ratom. Reuters

N. Aj. / Anadolija

23.2.2023

Ministri finansija zemalja G7 saopćili su da su budžet i ekonomsku pomoć Ukrajine za 2023. godinu povećali na 39 milijardi dolara, javlja Anadolija.

Jačanje saradnje

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja G7, odnosno SAD, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana, dali su objavili su zajedničku izjavu nakon sastanka u Bengaluruu u Indiji.

Na početku izjave izraženo je saučešće zbog gubitka života i razaranja izazvanih razornim potresima u Turskoj i Siriji te je najavljen nastavak podrške ljudima pogođenima tim potresom.

Uoči godišnjice početka rusko-ukrajinskog rata, u izjavi je naglašena odlučnost za jačanje međunarodne saradnje u rješavanju globalnih ekonomskih izazova uzrokovanih ratom.

- U skladu s potrebama ukrajinske vlade, povećali smo naš budžet i obvezu ekonomske pomoći za 2023. godinu na 39 milijardi dolara - navodi se u izjavi.

Ekonomske mjere

Ministri finansija G7 i guverneri centralnih banaka također su pozvali MMF da Ukrajini predstavi vjerodostojan, ambiciozan, u potpunosti finansiran i propisno uvjetovan program do kraja marta.

U izjavi je također ponovljena predanost koordiniranim ekonomskim mjerama koje se provode kao odgovor na ruski rat. Pozvali su sve zemlje da se pridruže uvođenju sankcija Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.