DODATA NA LISTU ZEMALJA

Švedska će Ukrajini poslati tenkove Leopard 2

Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen glavni borbeni tenk s dobrim senzorima, rekao je Vetling

Tenkovi Leopard 2. Twitter

A. O. / CNN

24.2.2023

Prva isporuka tenkova Leopard 2 iz Poljske stigla je u Ukrajinu, a Švedska je naredna zemlja koja se pridružila koaliciji za slanje tenkova.

- Potvrđujemo da je na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost u petak Mariusz Błaszczak, zamjenik premijera i ministar nacionalne odbrane, objavio da su prvi poljski Leopardi isporučeni Ukrajini - rekao je portparol ministarstva odbrane.

U naredne dvije ili tri sedmice Poljska bi trebala isporučiti 14 tenkova Leopard 2 nakon završetka obuke ukrajinskih trupa. U zapadnoj Poljskoj, velik dio ove obuke je održan.

Upravljanje tenkovima

CNN je izvijestio s poljskog glavnog tenkovskog poligona, u Swietoszowu, u blizini njemačke granice, gdje su ukrajinske trupe dobile ubrzani kurs kako upravljati tenkovima koje je Kijev tako dugo tražio. Njemačka je prošlog mjeseca odobrila slanje tenkova Leopard 2, koje sama proizvodi.

Stručnjaci smatraju da bi tenkovi Leopard 2 mogli značajno utjecati na sposobnost Ukrajine da izdrži i odbije rusko napredovanje.

- Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen glavni borbeni tenk s dobrim senzorima. Izvorno je dizajniran da ga održavaju vojni obveznici i stoga ga je jednostavnije držati u borbi od nekih drugih NATO dizajna poput Challengera 2. Također postoji postojeća proizvodna linija za opskrbu Leoparda 2 rezervnim dijelovima - rekao je za CNN Džek Vetling (Jack Watling), viši naučni saradnik za kopneno ratovanje pri Kraljevskom institutu ujedinjenih službi.

Na službenom Twitteru premijera Švedske Ulf Kristersona (Kristersson) objavljeno je da će se i Švedska pridružiti koaliciji država koje šalju Leoparde Ukrajini.


- Švedska se pridružuje "porodici Leoparda" u podršci Ukrajini, kroz švedske tenkove Leopard 2. Današnji vojni paket također uključuje dodatne komponente protivzračne dobrane. Nastavit ćemo pomagati Ukrajini da dobije rat - naglasio je Kristersson.

Posjeta Kijevu 

Inače, vojska Švedske posjeduje 121 tenk Stridsvagen 122 koji je unaprijeđena verzija Leoparda 2AF.

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) tokom jučerašnje posjete Kijevu rekao je da će Španija u Ukrajinu poslati do 10 tenkova Leopard 2, ali da će u prvoj seriji nalaziti se šest tenkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.