AMERIKANAC NA SLOBODI

Nakon 40 godina robije proglašen nevinim

Dokazi nedvojbeno dokazuju da Hastings nije počinio zločin

Hastings: Danas je sve bilo prekrasno. AP

Z. K.

2.3.2023

Maurisa Hastingsa iz Los Anđelesa koji je u zatvoru proveo gotovo 40 godina, sudac je službeno proglasio nevinim.

Sretan čovjek

- To mi puno znači. Zahvalan sam na odluci suca i izvinjenju - rekao je Hastings o novoj presudi.

Hastings je pušten iz zatvora prošlog oktobra nakon što je analiza uzorka DNK dokazala njegovu nevinost. Uz nove dokaze, sudac je poništio Hastingsovu presudu. Tada su advokati i okružni tužilac zatražili od suca da optuženog Hastingsa službeno proglasi nevinim.

Sudac Vilijam C. Rajan tako je jučer proglasio Hastingsa definitivno nevinim. To znači da dokazi nedvojbeno dokazuju da Hastings nije počinio zločin.

- Puno mi znači. Zahvalan sam na odluci i izvinjenju suca. Danas je sve bilo prekrasno. Spreman sam nastaviti sa svojim životom. Danas sam sretan čovjek - rekao je Hastings nakon saslušanja .

Okružni tužilac Džordž Gaskon (George Gascon) rekao je da je Hastings proživio noćnu moru.

- Proveo je gotovo četiri decenije u zatvoru, neprestano pokušavajući dokazati svoju nevinost. Ali uvijek je bio odbijen. Ipak, Hastings je ostao uporan i vjerovao je da će jednog dana čuti kako ga sudac proglašava nevinim - rekao je Gaskon.

Spasio ga DNK

Dodao je da bi osuđujuća presuda oprala Hastingsovo ime i omogućila mu da traži olakšicu za svoju pogrešnu osudu.

Roberta Widermajer je silovana i upucana u glavu 1983. godine. Njeno tijelo pronađeno je u prtljažniku njenog vozila u predgrađu Los Anđelesa, a sud je Hastingsa osudio na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Danas 69-godišnjak uvijek je tvrdio da je nevin. Tražio je analizu DNK pronađene na mjestu zločina, no zahtjev mu je odbijen.

Vlasti su nakon 38 godina utvrdile da je DNK zapravo pripadao čovjeku koji je 2020. umro u zatvoru zbog otmice i silovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.