TIBETANSKI DUHOVNI VOĐA

Video / Dalaj Lama se izvinio zbog neprikladnog ponašanja: Poljubio dječaka u usta

U saopćenju se navodi kako Dalaj Lama “često zadirkuje ljude koje upoznaje na nevin i razigran način"

Potez koji je izazvao negodovanje. Printscreen

Z. K.

10.4.2023

Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama (87) izvinio se zbog snimka koji kruži internetom, a gdje se vidi kako on traži od jednog dječaka da mu "posiše jezik" na javnom događaju.

Milion pregleda

- Kruži videosnimak koji prikazuje nedavni sastanak kada je jedan dječak pitao njegovu Svetost Dalaj Lamu da li bi mogao da ga zagrli. Njegova Svetost želi da se izvini dječaku i njegovoj porodici, kao i njegovim brojnim prijateljima širom svijeta, zbog povrede koju su njegove riječi mogle nanijeti - navodi se u zvaničnom saopćenju Dalai Lame.

U saopćenju se navodi kako Dalaj Lama “često zadirkuje ljude koje upoznaje na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama” te da on “žali zbog incidenta“.

Video, koji ima više od milion pregleda na Twitteru, također pokazuje kako dobitnik Nobelove nagrade za mir očigledno ljubi dečaka po usnama u prisustvu publike koja plješće. Reuters navodi da novinari nisu verificirali snimak.

Neuspjeli ustanak

Peking smatra Dalaj Lamu, koji je pobjegao u Indiju 1959. nakon neuspjelog ustanka protiv kineske vlasti u Tibetu, opasnim separatistom. 

On je decenijama radio na pridobijanju globalne podrške za jezičku i kulturnu autonomiju u svojoj udaljenoj, planinskoj domovini.

Trenutno živi u kompleksu pored hrama okruženog zelenim brdima i snježnim planinama u gradu Dharamshala na sjeveru Indije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.