BROJNE REAKCIJE

Bajden napravio gaf u Irskoj: Pomiješao ragbi tim sa britanskom vojnom jedinicom

Tim Novog Zelanda je poznat po imenu "All Blacks", u vezi sa bojom njihovih uniformi

Džo Bajden. Printscreen

H. J. I.

13.4.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) uspio je da pažljivo tretira sve historijske i trenutno politički osjetljive teme tokom prvog dijela posjete Irskoj ove sedmice, prisustvujući obilježavanju 25 godina od postizanja sporazuma za obezbjeđivanje trajnog mira za Sjevernu Irsku, ali je u Republici Irskoj napravio gaf.

Pomiješao ragbi tim i ozloglašenu britansku vojnu jedinicu

On je, nakon što je u srijedu došao iz Sjeverne Irske u Republiku Irsku, pobrkao novozelandski ragbi tim "Ol bleks" ("All Blacks") sa ozloglašenom britanskom vojnom jedinicom "Blek end tans" ("Black and Tans") koja se borila protiv Irske republikanske armije (IRA) prije jednog vijeka, objavio je danas Politiko.

Na kraju govora u pabu u srijedu navečer, Bajden je, u društvu irskog ministra vanjskih poslova Majkla Martina i daljeg rođaka slavnog ragbi igrača Roba Kernija, pokušao da uputi pohvalu jednom od Kernijevih najvećih sportskih dostignuća kada je irska ragbi reprezentacija pobijedila Novi Zeland prvi put u 111 godina, u novembru 2016. u Čikagu.

Tim Novog Zelanda je poznat po imenu "All Blacks", u vezi sa bojom njihovih uniformi.

- On je pakleni ragbi igrač i razbio je "Black and Tans" - rekao je Bajden, uz smeh publike.

"Blek end tans" su bili pomoćna jedinica britanskih bezbjednosnih snaga koje su se borile protiv IRA pobunjenika u njihovom ratu za nezavisnost od Velike Britanije od 1919. do 1921. godine.

Brojne reakcije na društvenim mrežama

Njihovo ime je označavalo improvizovane i nedosljedne boje njihovih uniformi.

Bajdenov gaf je, međutim, izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama u Irskoj.

- Najveći poklon koji Irska želi od Džoa Bajdena je gaf sa potpisom - napisao je komičar Oliver Kalan na Tviteru.

Bajdenova pomoćnica Amanda Slot rekla je danas da je svima u Irskoj koji su ljubitelji ragbija bilo jasno o čemu je američki predsjednik govorio. 

Bajden je napravio i drugi gaf: Kernija je nazvao Keer-nei, a ne kako to Irci izgovaraju Kar-nei, ali taj gaf je ostao u sijenci prvog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.