OBJAVLJEN SNIMAK

Bivši indijski političar ubijen tokom prijenosa uživo: Posljednje riječi bile o njegovom sinu

Nisu nas odveli, pa nismo ni otišli, bile su posljednje riječi Ahmeda koje je izgovorio

Tokom emitovanja uživo. Printscreen

A. O.

16.4.2023

Tokom prijenosa uživo koji se emitirao na televiziji, bivši indijski političar Atik Ahmed (Atiq) koji je gostovao s bratom, ubijen je kada mu je iz neposredne blizine prišao muškarac i opalio smrtonosni hitac.

Ahmed i njegov brat Ašraf (Ashraf) su bili u lisicama te su krenuli na put za doktorski pregled u bolnici, nekoliko sekundi prije nego što će obojica biti upucani.

Ahmedovog sina tinejdžera prije par dana je policija ustrijelila, a novinari su pitali da je prisustvovao njegovoj sahrani.

- Nisu nas odveli, pa nismo ni otišli – bile su posljednje riječi Ahmeda koje je izgovorio.

Na mjesto nemilog događaja došla su trojica osumnjičenih i to na motociklima. Povrijeđeni su policajac i novinar, navode iz policije, a tri osobe su uhapšene.

Jedan od njih je uzvikivao "Jai Shri Ram" ili "Hail Lord Ram", slogan koji je postao borbeni uzvik hinduističkih nacionalista u njihovoj kampanji protiv muslimana.

Prijetila mu opasnost

Ahmed je ranije tvrdio da mu prijeti opasnost po vlastiti život. Sudsku istragu ubistava naredio je nakon incidenta glavni ministar Jogi Aditjanat (Yogi Adityanath). Osim toga, zabranio je velika okupljanja u okruzima Utar Pradeš.

Ahmed, koji je bivši zastupnik i njegov brat bili su u policijskom pritvoru i dovedeni su u Prajagraj u Utar Pradešu, gdje se Ahmed suočavao s optužbama za ubistvo i napad.

Obojica su uhapšeni u aprilu u vezi sa ubistvom Umesha Pala u februaru, ključnog svjedoka u ubistvu Raje Pala, zastupnika koji je pripadao regionalnoj Bahujan Samaj stranci (BSP).

Osuđen za otmicu

Ahmed je zatvoren 2019. nakon što je osuđen za otmicu.

Ahmedovog sina tinejdžera Asada i još jednog muškarca, traženog u vezi sa slučajem ubistva, ubila je policija ranije ove sedmice u, kako je opisano, pucnjavi.

Utar Pradešom upravlja hinduistički nacionalistički BJP, a opozicione stranke kritikovale su ubistva kao sigurnosni propust.

Lider opozicione stranke Samajvadi Akileš Jadav (Samajwadi Akhilesh Yadav) naveo je da je kriminal dosegao vrhunac u UP-u.


- Kada neko može stradati u otvorenoj pucnjavi u sigurnosnom kordonu policije, onda se stvara atmosfera straha u javnosti. Čini se da neki ljudi namjerno stvaraju takvo ozračje - dodao je.

Aktivisti za ljudska prava optužuju policiju da provodi vansudska ubistva, što državna vlada negira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.